szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön lépnek hatályba a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítások, amelyek két kategóriába sorolnák a dinnyéket. A szaktárca szerint mindez erősíteni fogja a magyar dinnye piaci pozícióját.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) agrárügyekért felelős állaltitkára múlt csütörtökön közölte, hogy módosítják a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló rendeletet.  A termelők ugyanis kifogásolták, hogy bár a magyar dinnye minősége kiváló, pozíciója mégis rossz, mivel a piacon kétes minőségű bizonytalan áru is kapható. Czerván szerint ezért volt szükség a rendeletek módosítására.

A módosított jogszabályok meghatározzák, hogy a dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve ki tevékenykedhet ebben a piaci szegmensben. A dinnyének épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől mentesnek, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során például alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, gyártástechnológiai, csomagolási, valamint szállítási tevékenységet csak regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet. A magyar dinnye marketig támogatást is kap: az Agrármarketig Centrumon (AMC) keresztül egy 15 millió forint forrású promóciós programmal javítják a magyar dinnye piaci lehetőségeit.

MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A dinnye minőségére vonatkozó szabályozás célja, hogy a minőség szerint osztályozva két kategóriába legyen sorolható a gyümölcs. Az egyik kategóriába a teljesen kifogástalan, hibátlan áru sorolható, míg a másikba a hibás gyümölcsök kerülnek, akár apróbb hibákkal is. Az árusításnál a tárca rendeletileg regisztrációhoz kívánja kötni a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki. De a legfontosabb cél az, hogy a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak - hangsúlyozták a tárca vezetői. Korábban Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a kiemelt nyári élelmiszerellenőrzés során - amely augusztus 26-ig tart - fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára.

Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, országgyűlési képviselő korábban elmondta: mintegy 4800-5000 hektáron folyik dinnyetermelés Magyarországon, az idén várhatóan mintegy 180 ezer tonna terem. A termelők éves árbevétele 10 milliárd forint körül mozog. A magyarországi dinnyemennyiség mintegy 60 százalékát Békés megyében, elsősorban Medgyesegyháza környékén termelik meg. Importdinnye az év kilenc hónapjában érkezik az országba, összesen mintegy 100 ezer tonnányi. A Magyar Dinnyeszövetség elnöke szerint a most meghozott intézkedések sikere sok ezer ember életét befolyásolja, és munkahelyek megtartását biztosíthatja.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!