szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyitás utáni negatívumnál valamivel erősebb szinten,de továbbra is veszteséges tartományban álltak csütörtök délelőtt az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek.

Erősödtek, de továbbra is negatív tartományban vannak a nyugat-európai piacok. Délelőtt 11 óra előtt nem sokkal a londoni FTSE-100 0,51 százalékos csökkenéssel 5876,54 ponton, a frankfurti Xetra-DAX 0,23 százalékos hanyatlással 7251,02 ponton, míg a párizsi CAC-40 0,47 százalékos eséssel 3775,40 ponton állt.

A piaci hangulatot a szerda késő esti hitelminősítői döntések befolyásolják. A Moody's Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását, mivel véleménye szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy nem sikerül időben egyezségre jutni az amerikai államadósság-limit emeléséről, és ennek következtében az amerikai kormány törlesztési hátralékba kerülhet.

©

Azt megelőzően a Fitch Ratings meredeken, egyszerre négy fokozattal a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette Görögország hosszú futamú államadós-besorolását, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy nincs új EU/IMF-segélyprogram Görögország számára.

Jim Reid, a Deutsche Bank elemzője szerint egyedülálló és veszélyes időket élünk. "Ha a világ összes értékpapírja egy piramist alkotna, akkor a kockázatos papírok a piramis csúcsának kis részét alkotnák, amelyet a világ nagyobb országainak óriási kötvényállománya tart fenn" - magyarázott a szakember. A szükséges fundamentum nélkül az a kockázat áll fenn, hogy az egész pénzügyi rendszer összeomlik; ebben a tekintetben fontosnak mutatkozik az olasz állam csütörtöki kötvénykibocsátása - tette hozzá. Olaszország 1,25 milliárd eurónyi 5 év lejáratú, és 1,75 milliárd eurónyi 15 év lejáratú állampapír kibocsátását tervezi.

További bizonytalanságot okoz a piacon, hogy a befektetők az európai bankok stresszvizsgálatainak eredményeire várnak. A tesztek eredményét péntek este teszi közzé az Európai Bankhatóság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Május 2-án nyithatják ki a református templomokat

Május 2-án nyithatják ki a református templomokat

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest