szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság a magyar áfaszabályozást marasztalta el. A kormány Mol-részvényeket is eladhat a keletkező, korábbi becslések szerint százmilliárdos nagyságrendű költségvetési lyuk betömésére.

Nincs összhangban az európai uniós joggal a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést kizáró magyar szabályozás - emiatt ítélte el Magyarországot az Európai Bíróság.

Az ügy nem a mostani, hanem az előző kormányok idején kezdődött, ugyanis a 2004-es uniós csatlakozást követően nem tudták rendezni az áfa-visszatérítési szabályok uniós normákkal való összhangba hozását. Az Európai Bizottság 2007 márciusában indította meg Magyarországgal szemben a jogsértési eljárást, amely végül az első olyan kötelezettségszegési ügy lett, amelyben elmarasztaló ítéletet hozott az uniós bíróság Magyarországgal szemben.

Ez volt a gond

A magyar szabályozás szerint a cégek a befizetendő áfa összegéből levonhatják a beszerzések után keletkező áfát, s az esetleges különbözetet a cég visszakérheti az államtól. Ha a cég a számlát befogadta, de annak értékét nem fizette még meg az üzleti partnerének, akkor közben visszaigényelheti az áfát, viszont ha neki nem fizettek, az áfát be kell fizetnie a költségvetésbe. Ebbe kötött bele az unió, amely szerint a magyar szabályozás nincs összhangban a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelvvel, mivel lehetővé teszi a cégek adóvisszaigénylési joga érvényesítésének vég nélküli elhalasztását, annak ellenére, hogy az uniós szerv szerint az irányelv ezt csak egy alkalommal engedi meg. Ráadásul Brüsszel szerint a magyar jogszabály indokolatlan terhet hárít a vállalkozásokra, azok pénzügyi likviditását és profitabilitását csökkentve.

Az Európai Bíróság ítéletében azt írta, a magyar szabályozás alapján egyes cégek arra kényszerülhetnek, hogy több alkalommal és az ésszerű határidőn belül történő adóvisszatérítés követelményével ellenétes módon vigyék át a következő adómegállapítási időszakra a visszatérítendő adókülönbözetet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt írta közleményében, hogy az Európai Bíróság ítéletét tudomásul vette, az alternatívákat a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjeszti.

A Mol-részvényekre is hat az ítélet

Nem tudni, az ítélet pontosan milyen hatással lesz a magyar költségvetésre, de korábbi szakértői becslések szerint a jelenlegi bírósági döntés százmilliárd forint nagyságrendű likviditási rést üthet a költségvetésen.

A gazdasági tárca szerint azonban nem fogja érdemben befolyásolni sem az idei, sem a jövő évi hiánycélt.

Magyarország tartja a Széll Kálmán-tervben szereplő, valamint a Stabilitási és Növekedési Paktumban vállalt 2011-es 3 százalék alatti, és a 2012-es 2,5 százalékos államháztartási hiánycélt. Ha kell, akkor a Mol-részvénycsomag egy részét is értékesíti - közölték.

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár múlt héten már jelezte, hogy az állam valószínűleg értékesíteni fogja a Mol-ban meglévő részesedésének egy részét megfelelő árfolyam esetén. "El tudok képzelni olyan helyzetet, hogy 2012 elején a biztonságos finanszírozáshoz arra lesz szükség, hogy az állami csomag egy része értékesítésre kerüljön” - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata

Óriási per szakadhat a Facebook nyakába, mert kiszivárgott 533 millió felhasználó adata

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek