szerző:
Gazdasági Rádió

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke arról beszélt a Gazdasági Rádiónak adott interjúban, hogy az erős svájci frank akár fél százalékponttal is visszavetheti a gazdasági növekedést.

Az ország gazdasági növekedése függ a svájci frank árfolyamától, de amíg el nem dől az euró sorsa, addig a hektikusság megmarad. „Ha a mostani frankárfolyam tartós marad, akár 0,3-0,5 százalékponttal is ronthatja a gazdaság növekedési képességét” – mondta Varga Mihály a rádió Nap Vendége műsorában.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a gazdaságpolitika nagyon szűk mezsgyén tud csak mozogni. A kereslet ösztönzésének eszközéhez sem tud nyúlni a kormány, mert az államadósság mértékét mindenképpen a GDP-arányos 80 százalék alatt kell tartani. „A fordulat elkezdődött ebben az évben, bízom abban, hogy ősszel további csökkentés várható” – mondta. Ennek mértékét 2-3 százalékpontra tette. Elemi érdeknek nevezte, hogy az idén 3 százalék alatt legyen az államháztartási hiány.

Varga Mihály szerint a görög események elfajulása esetén a kormánynak újra kell számolnia a konvergenciaprogramot, illetve várhatóan felül kell vizsgálnia az Új Széchenyi-tervet, Széll Kálmán-tervet is. Varga Mihály fontosnak nevezte, hogy az idei évre szükséges devizafinanszírozást már az év első felében megoldották, sőt, tavasszal még az is felmerült, hogy már ősszel megkezdik a 2012. évi finanszírozás egy részét előteremteni, ha kedvező a nemzetközi hangulat. Egy negatív szcenárió esetén fel kell mérni, hogy a foglalkoztatás, a gyógyszerpiac, a közösségi közlekedés vagy a nyugdíjrendszer átalakítása során mely területen kell esetleg gyorsítani, vagy miről kell lemondan - mondta az államtitkár.

Varga Mihály
©

A jövő évi költségvetés előkészítésében Varga elmondása szerint már a Költségvetési Tanácsnak is lesz szerepe. A testületnek vétójoga van, ezért már a kezdetekkor bevonják a tanácsot a munkába, hogy lássák, milyen tétellel, miért és hogyan számol a kormány. Az adórendszer átalakítása az eredeti terveknek megfelelően halad tovább, egyedül az adójóváírás kivezetésének üteméről lehet vita.

A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban elmondta, az idén 25-30 ezer embernek tudnak segíteni a kormány és a bankok adósmentő csomagja, de most mérik fel, hogy a nemzeti eszközkezelő hány lakást tud felszívni 2014-ig. A tervek szerint 4-5 ezer lakás megvásárlásáról lehet szó a szociális bérlakás-program beindításával.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta, arra nincs esély, hogy az előző Orbán-kormány idején működtetett lakástámogatási rendszert visszahozzák, a lakossági otthonteremtési program működtetéséhez egyelőre nincsen pénz.

Varga Mihály államtitkár azt támogatná, hogy az adójóváírás már 2012-ben szűnjön meg. Elemzők szerint jövőre 600 milliárd forint az az összeg, amelyet meg kell spórolni. Varga Mihály „kicsit túlzónak tartja a több száz milliárdos tételeket”, azzal számolnak, hogy jövőre a kereslet már kezd élénkülni, így az adóbevételek magasabbak lesznek, és nem lesz szükség ekkora megtakarításra.

Varga Mihály szerint a MÁV és a BKV fokozatos adósságrendezése nem kerülhető meg. A személyszállítást szabályozó törvénytervezet elkészült, csupán a parlamenti szünet akasztotta meg a jogalkotást. A MÁV adóssága jelenleg kb. mintegy 250-270 milliárd forint, a BKV-é 80 milliárd. Az adósságleírás ugyanakkor nem veszélyeztetheti az állami adósságállomány mérséklését, vagy a hiánycélt, ezért ütemezni kell. A kormány arra törekszik, hogy ne egy adósságújratermelő rendszert alakítson ki, hanem olyat, amelyik képes ellátni a közösségi közlekedés alapvető feltételeit, de nem viszi el az emberek pénzét. Fontosnak nevezte a párhuzamosságok kiszűrését.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem zárja ki, hogy az állam értékesíteni fogja a Mol-ban meglévő részesedésének egy részét megfelelő árfolyam esetén. „Nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy a kormány ennek a részvénycsomagnak egy részét értékesíti, akár fokozatos értékesítésbe kezd, hiszen nem látjuk előre, hogy mi fog történni a devizafinanszírozásban vagy a devizapiacokon."

"El tudok képzelni olyan helyzetet, hogy 2012 elején a biztonságos finanszírozáshoz arra lesz szükség, hogy az állami csomag egy része értékesítésre kerüljön” - mondta Varga Mihály, aki hozzátette, hogy a további állami lépéseket a magyar gazdaság, a költségvetés helyzete és a kormány stratégiai céljai mentén hozzák majd meg.

2013-tól Magyarország is áttér az Európa Unió által addigra meghatározott átlagos bankadó mértékére. „A kínai állampapír-vásárlási készség biztonságot nyújt Magyarországnak, még akkor is, ha most nincsen rá konkrétan szükség” - fogalmazott az államtitkár a Gazdasági Rádióban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

A görög pénzügyi tragédia magyar szomorújáték is lenne

Az Európai Unió tegnapi döntése Görögország gazdasági megsegítéséről inkább egy folyamat elejét jelenti, semmint a végét. A 109 milliárd eurós mentőcsomag ugyanis csak a gyors gazdasági összeomlás megelőzésére elég, a bajok orvoslásához azonban mindenképpen hosszú és fájdalmas út vezet, amelynek kínjait mi is érezni fogjuk.

Pestises betegeket kezelnek Pekingben

Pestises betegeket kezelnek Pekingben

Kettős halálos baleset történt Jászberénynél

Kettős halálos baleset történt Jászberénynél

Súlyos repülőgép-balesetet szimuláltak a ferihegyi repülőtéren – fotók

Súlyos repülőgép-balesetet szimuláltak a ferihegyi repülőtéren – fotók

Énidő - A saját szabadságunk megélése

Énidő - A saját szabadságunk megélése

Most akkor túl drága volt vagy megéri majd az árát a Puskás Aréna?

Most akkor túl drága volt vagy megéri majd az árát a Puskás Aréna?

A Google korlátozná a hirdetők hozzáférését a felhasználók adataihoz

A Google korlátozná a hirdetők hozzáférését a felhasználók adataihoz