szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén júniusban a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a háztartások az előző hónapokhoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 21,9 milliárd forinttal mérséklődött, ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya ugyanakkor - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve -  38,8 milliárd forinttal csökkent.

Az MNB közleménye szerint a tranzakciók nyomán  a betétállomány 55,9 milliárd forinttal nőtt: 65 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 9 milliárd forint nettó devizabetét kivonás mellett.

Június végén a háztartásoknak forintban számolva összesen 939,5 milliárddal több hitelük volt, mint amennyi betétjük. Ezen belül a forintban lekötött betétállomány 3.320,2 milliárddal meghaladja a 2.898,7 milliárd forint hitelállományt, miközben a devizahitel   állomány - ugyancsak forintban számolva - 4.260,2 milliárddal több, mint az 1.138,6 milliárdnyi betétállomány.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya júniusban 81,1 milliárd forinttal, míg devizahiteleinek állománya 4,8 milliárd forinttal mérséklődött a tranzakciókból eredően. Összességében a hitelállományuk – az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva – 87,3 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya tranzakcióból eredően 11,0 milliárd forinttal csökkent: forintbetétek 9,0 milliárddal, a devizabetétek 2,0 milliárd forinttal csökkentek a nettó betétkivonás következtében. A külföldi kötelezettségek állománya júniusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 27,9 százalékát tette ki.

Ugyancsak pénteken tette közzé az MNB a háztartási és nem pénzügyi vállatok kamatlábainak júniusi alakulását. Eszerint júniusban a háztartások által felvett forintban denominált új akáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatói kisebb mértékben csökkentek.

A  lakáscélú forinthitel szerződések teljes hitelköltség mutatója (THM)  november óta először júniusban csökkent 10,46 százalékra csökkent a májusi 10,56 százalékról. A THM a 2010 novemberi 9,7 százalékról folyamatosan emelkedett májusig.

A lakáscélú forinthitelek havi szerződés állománya január óta folyamatosan emelkedik: a januári 11,4 milliárd forintról júniusra 19,8 milliárd forintra emelkedett.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatója az egymillió euró érték alatti forinthitelek esetében változatlan maradt, míg az egymillió euró érték feletti forinthiteleknél növekedés figyelhető meg. Az egymillió euró érték alatti euróhitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató kisebb mértékben növekedett, míg az egymillió euró érték feletti euróhitelek átlagos hitelköltség mutatója esetén nem láttunk érdemi változást.

A nem pénzügyi vállalatokkal egymillió euró érték alatt kötött forint és euróhitele új  szerződések értéke növekedést mutat. Az egymillió euró érték feletti forinthitelek új szerződéses értéke az előző havi kiemelkedő növekedést követően nagyobb mértékben csökkentek, míg az egymillió euró feletti euróhiteleknél jelentős növekedés tapasztalható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!