szerző:
hvg.hu

Percenként döntötte a csúcsokat a svájci frank a forinttal szemben hétfőn délután: az alpesi devizáért volt, hogy 244 forintnál is többet kellett adni. Hétfő este 241 forint környékére estek a jegyzések.

Percenként döntötte meg a svájci frank árfolyama a rekordokat hétfő délután. Negyed öt körül 244 forint felett is járt az árfolyama, azóta valamelyest megnyugodtak a kedélyek. Este hat után 241,84 körül alakult a jegyzés a devizapiacon.

A frank csúcsot döntött az euróval és a dollárral szemben is. A svájci frank nagy valószínűséggel az amerikai költségvetési bizonytalanságok és az amerikai makroadatok miatt erősödött minden eddiginél jobban.

Bár az USA adósságplafonjának emeléséről már megállapodás született a két nagy amerikai párt, a republikánusok és a demokraták között, azonban a végszavazás még nem történt meg a költségvetési kiadáscsökkentő programról. Az amerikai kongresszus, ha megszavazza a kompromisszumos előterjesztést, akkor 2400 milliárd dollárral csökkenhet az USA államadóssága a Bloomberg hírügynökség szerint.

Véres a helyzet

Véres a helyzet a devizapiacon – mondta Kuti Ákos a hvg.hu-nak. Az Equilor vezető elemzője szerint az amerikai adósságplafon megemelése csak első körben nyugtatta meg a piacokat. Ugyanakkor a múlt heti gyenge amerikai GDP-adat, és a mai ugyancsak gyenge amerikai feldolgozóipari adat arról győzi meg a befektetőket, hogy a világ legnagyobb gazdasága stagnálás közeli állapotban van, ami azt jelenti, hogy a globális gazdasági növekedésnek sem túl jók a kilátásai. A hétfői befektetői hangulatot az rontotta, hogy a várakozásoknál jobban esett vissza az amerikai ISM intézet júliusi feldolgozóipari beszerzési indexe. A júliusi érték 50,9 pont volt, ami jóval alacsonyabb a júniusi 55,3 pont után. Az MTI szerint elemzők arra számítottak, hogy a mutató 54,6 pontra mérséklődik. Az index 50 pont feletti értéke növekedést jelez.

Csúcsról csúcsra

A svájci frank a kétezres évek első felében a 155-180 forintos sávban mozgott. 2008 júliusában jutott a mélypontra, amikor 141 forintba került. A svájci frank alapú hitelek többségét átlagosan 160 forintos árfolyam környékén vették fel. Az árfolyamkülönbség nagyon súlyosan érinti a devizában eladósodott magyar háztartásokat, ugyanis a devizahitelesek mintegy 90 százalékának svájci frankhitele van.

A devizahitelesek kálváriája a gazdasági válság kitörése óta tart: 2008. október végére 188 forint fölé szökött az árfolyam. Pár hónapos megnyugvás után 2009 márciusában ismét 215 forint fölé ugrott, majd lassan visszatért a 170-180 forintos sávba. Az újabb csúcs 2010 júliusában jött 217 feletti árfolyammal. Szeptemberben újabb történelmi csúcsot állítva 226 forint fölé ment, majd jött egy korrekció, de decemberben megint 225 forint fölött járt.

Idén év elején enyhült a nyomás és április elejére 200 forint alá ért a svájci frank (a legalacsonyabb árfolyam április 6-án 198,89 forinton volt). Azóta viszont újabb és újabb történelmi csúcsokat állít be a forinttal szemben: két hete hétfőn érte el történelmi árfolyam rekordját 238,46 forintos jegyzésen, majd múlt pénteken túllőtt a 240-es szinten is.

Ennek következtében a befektetők a legbiztonságosabbnak tartott eszközökbe, például aranyba és svájci frankba menekítik a pénzüket, így azok ára növekszik. Emiatt a svájci frank újabb történelmi csúcsra ért a dollárral és az euróval szemben is, ez juttatta újabb történelmi csúcsra a forinttal szemben is. Ezt erősítette meg Kolba Miklós, az ING devizakereskedője is, aki a hvg.hu-nak elmondta, hogy hétfőn délelőtt alig volt mozgás a forintpiacon, viszont délután már egyértelműen az amerikai hírek álltak az árfolyam-ingadozások hátterében. Különösen a többi deviza keresztárfolyama határozta meg a forint mozgását. Így előbb gyengült az euró és a dollár a svájci frankhoz képest, és csak utána a forint. Ez is mutatja, hogy a magyar deviza hétfőn nem volt fontos szereplő a világ pénzpiacain. Kolba szerint ugyanezt támasztja alá, hogy a forgalom is mérsékelt volt a forintpiacon, pedig rekordokat döntött a kurzus a svájci frankhoz viszonyítva.

Az euróval szemben az 1,13 alatti szintre erősödött a svájci frank. Ez azt jelenti, hogy egy euró már csak 1,13 svájci frankba került a devizapiacon. Július elején még 1,23, egy évvel ezelőtt pedig 1,38 svájci frankot kellett fizetni egy euróért. 2008 januárjában még 1,68 körül járt az euró/svájci frank árfolyam. Kuti Ákos szerint a jelenlegi hangulat azt mutatja, hogy „van még tér fölfelé”, vagyis egyelőre nem látni, hol és mikor fordulhat meg a svájci frank erősödése.

Túl sokáig tart az amerikai egyezkedés

A svájci frank hétfői drasztikus erősödésére egyelőre nehéz egyértelmű magyarázat találni – mondta a hvg.hu kérdésére Orosz Dániel, az Axa stratégiai elemzési igazgatója. Az biztos, hogy a piacon elég sok a bizonytalanság. Talán az USA fizetésképtelensége körüli politikai tojástánc már túl hosszúra nyúlt, s bár a pártok megegyeztek a magasabbra emelt költségvetési hiánykorlátban, a törvényhozás ezt egyelőre nem szavazta meg, még nem került fel a pont az i-re.

Ráadásul a reálgazdaságban is sok a visszaesésre mutató jel, amelyeket ma egymás után erősítettek meg a világ minden tájáról érkező makrogazdasági adatok. Sokan úgy vélik, hogy a japán katasztrófa következményei mostanra konvertálódtak át a reálgazdaságba, s más lefelé mutató jelek is vannak.

A potenciális gazdasági lassulás (amit részben pont az elhúzódó eurozóna adósságválság-félelmek gerjeszthettek) és az amerikai politikai bizonytalanságok, s talán kisebb mértékben a szíriai feszültség együttesen átléphették a befektetők ingerküszöbét, s a pénzmozgás újra elindult a svájci frank irányába, ami gyors árfolyam-erősödést eredményezett. Holnap az amerikai költségvetési szavazás után talán valamelyest megnyugodhatnak a kedélyek – mondta Orosz Dániel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Azonnali intézkedéseket akar az MSZP a rekordgyenge forint miatt

Az MSZP a 240 forint közelében járó svájci frank miatt felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul cselekedjen a devizahiteles családok megmentése érdekében. A szocialisták szerint első lépésben az érintett társadalmi és pénzügyi szervezetekkel való párbeszédre lenne szükség.

MTI Gazdaság

Újabb rekord: majdnem 240 forint egy svájci frank

A módosított amerikai első negyedéves GDP-adat közzétételét követően rekordszintre gyengült a dollár és az euró a svájci frankkal szemben, ezzel párhuzamosan a forint negatív rekordja is megdőlt.

MTI / hvg.hu Gazdaság

235 forint körül áll a svájci frank

Erősödött a forint hétfőre virradóra a nemzetközi piacokon enyhülő befektetői kockázatkerülésnek köszönhetően. A svájci frank 235 forint alatt állt, az eurót kicsivel 268 forint fölött jegyezték.

MTI Gazdaság

Feljebb kúszott a svájci frank

A forint gyengült a svájci frankkal szemben, más vezető devizákhoz képest nem változott érdemben az árfolyama péntek reggelre a bankközi devizapiacon. A svájci frank 234,76 forintot ért a csütörtök kora esti 233,39 forintot követően.

MTI Gazdaság

Obama megrántotta a forintot

Erősödött a forint hétfő reggel, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy a demokraták és a republikánusok vezetői a kongresszus mindkét házában megállapodtak az adósságplafon emelésének kereteiről.

Átvándorolt Tiborczhoz egy tetszetős szálloda

Átvándorolt Tiborczhoz egy tetszetős szálloda

Donald Trump kitüntette egyik kedvenc színészét, Jon Voightot

Donald Trump kitüntette egyik kedvenc színészét, Jon Voightot

Új eszközökkel köteleznék Magyarországot az uniós normák betartására

Új eszközökkel köteleznék Magyarországot az uniós normák betartására

Kenderesi: Egy gyerekes fogadásból csaptam a koreai lány fenekére

Kenderesi: Egy gyerekes fogadásból csaptam a koreai lány fenekére

Izgalmas telefont szabadalmaztatott a Xiaomi

Izgalmas telefont szabadalmaztatott a Xiaomi

Zéró villany: biturbó V8 az Aston Martin első divatterepjárójában

Zéró villany: biturbó V8 az Aston Martin első divatterepjárójában