szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülésen tárgyalt a megye likviditási gondjairól a Veszprém Megyei Önkormányzat kedden.

A közgyűlés kormánypárti elnöke úgy fogalmazott, hogy a helyzet "nem rózsás", de hasonló problémákkal más megyéknek is meg kell küzdeniük. Lasztovicza Jenő az okokat abban látja, hogy 2006-hoz képest idén négymilliárd forinttal kevesebb bevétellel gazdálkodhat az önkormányzat, miközben több oktatási intézményt kell üzemeltetnie.

A tanulók létszámának csökkenése miatt kevesebb normatív támogatást kapott a megye, ez évi kétmilliárd forintos többletköltséget okoz - tette hozzá. A politikus azt mondta, hogy a megyei intézmények működése év végéig biztonsággal megoldható, a kieső bevételeket ingatlanértékesítésből próbálják pótolni.

"Kiélezett kötéltáncot járunk számos önkormányzattal együtt, az intézményi és szállítói kifizetések elhúzásával tovább tartjuk a bankban a pénzt" - fogalmazott a veszprémi közgyűlés elnöke. Lasztovicza Jenő az illetékbevételekről elmondta, hogy a 2011-es költségvetés tervezésekor havi 130 millió forint bevétellel számoltak, amiből az első félévben havi 90-95 millió forint befizetés érkezett. A hiányt más helyről elvont forrásokkal kell kigazdálkodni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az önkormányzat által 2007-ben kibocsátott svájci frank alapú kötvény tőketörlesztését jövő évtől kell megkezdeni, így ez idén még nem jelent pluszköltséget. A kötvényállomány tavaly év végén 7,4 milliárd forintot tett ki. Pusztai István, a közgyűlés szocialista frakciójának vezetője a pénzügyi helyzetről szóló előterjesztés vitájában azt mondta, hogy a kidolgozott koncepció bizonytalan és felületes elemzésen alapul. A politikus szerint az önkormányzat a "néhány hónapos túlélésre játszik".

A közgyűlés által elfogadott beszámoló szerint a megyei önkormányzat 2011-es működési hiánya a tervezett 893 millió forintról 1,4 milliárd forintra nőtt, amelyet folyószámlahitelből fedeznek. A júniusban esedékes bérek kifizetésére a megye a Belügyminisztériumtól és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kért segítséget, és 133 millió forint visszatérítendő támogatást kapott.

Az önkormányzat közgyűlése a rossz pénzügyi helyzet miatt visszavonta négy, közel 730 millió forint összértékű épületenergetikai fejlesztésre benyújtott pályázatát, mivel az önerő közel 110 millió forint lett volna a dákai, a peremartoni, a külsővati és a lesencetomaji szociális intézményben tervezett beruházások esetében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!