szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jegybanki alapkamat 6,00 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő kedden, augusztus 23-án soron következő ülésétől az elemzők, akik szerint a GDP az idén 2,0 százalékkal nő.

A Reuters felmérése szerint a megkérdezett 22 elemző közül kivétel nélkül mindenki kamattartást valószínűsített, augusztus így már a hatodik hónap lehet, amikor nem változik az alapkamat. A Reuters konszenzusa szerint 2011 végén is 6,00 százalék lehet az alapkamat, csupán három elemző vár 5,75 százalékos kamatot, 2012 végére már elképzelhető a csökkentés, a konszenzus 5,88 százalék.

A júliusi 3,1 százalékos infláció után tovább csökkentették 2011-re vonatkozó prognózisaikat az elemzők: decemberre 3,35 százalékos inflációval számolnak az előző hónapban közölt 3,5 százalék után, míg 2011 egészére az új konszenzus 3,8 százalék az előző havi 4,0 százalék után. A jövő év végére továbbra is 3 százalékos inflációt várnak az elemzők, 2012-re átlagosan 3,2 százalék a konszenzus, ez megegyezik az előző hónapban közölttel.

A második negyedévi év/év alapon közölt 1,5 százalékos GDP-adat után az elemzők 0,8 százalékponttal, 2,0 százalékra vitték le idei előrejelzésüket. A szórás meglehetősen nagy, a legalacsonyabb növekedési adat 1,4 százalék, a legnagyobb 2,8 százalék. Az elemzők csökkentették a 2012. évi GDP-előrejelzést is: a korábbi 3,0 százalék helyett 2,4 százalékos a konszenzus, itt még nagyobb a különbség – 0,4 százalék illetve 3,0 százalék – a legalacsonyabb és a legnagyobb ütem között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói