szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány módosítja az áfatörvényt azon júliusi európai bírósági ítélet miatt, amely szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében hangsúlyozza: megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy az ítéletben foglaltaknak eleget tegyen Magyarország. Az NGM egyrészt előkészíti az áfatörvény (2007. évi CXXVII. törvény) megfelelő bekezdéseinek hatályon kívül helyezéséhez szükséges törvénymódosítási javaslatot, másrészt a javaslatban kidolgozza azt a különleges eljárási rendet, amelynek keretében az érintett adóalanyok a hivatkozott jogszabály rendelkezései miatt vissza nem igényelt áfa összegére vonatkozó visszatérítési igényüket érvényesíthetik.

Az áfa-visszaigényléseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a törvénymódosítás hatálybalépéséig és azt követően is fokozottan ellenőrzi – hívja fel a figyelmet az NGM.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!