szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai Huawei pécsi üzeme három helyett hamarosan egy műszakban termel, a céggel üzleti kapcsolatban álló Elcoteqnél pedig szeptembertől csökkentik a béren kívüli juttatásokat - értesült az MTI.

A távközlési berendezéseket gyártó kínai vállalat Pécsen most kilencven embert foglalkoztat, számuk rövidesen harmincra csökkenhet. A vállalat a hírt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

A Huawei 2004-ben jelent meg Magyarországon. Jelenleg Komáromban és Pécsen termeltet, a baranyai megyeszékhelyen a finn Elcoteq gyártóbázisán telekommunikációs hálózati rendszereket készíttet. A cég júniusi sajtótájékoztatóján még azt mondták, hogy a Huawei Pécsről kívánja megoldani nyugat-afrikai partnerei ellátását.

Az MTI úgy értesült, hogy a Huawei-nek gyártócsarnokot és raktárat is biztosító Elcoteq pécsi üzemének dolgozói szeptembertől nem kapnak étkezési jegyet. A hét, illetve nyolcezer forintos csekkeket eddig körülbelül hétszáz dolgozó kapta kézhez minden hónapban. Úgy tudni, szeptembertől az eddig távolsági buszokra járó bérlettámogatást sem fizeti ki a finn érdekeltségű vállalat.

©

Az Elcoteq június végén jelentette be, hogy nem tudja határidőre fizetni hitelállományát, nehéz helyzetét a világgazdasági válsággal, illetve azzal magyarázta, hogy legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele. A cég arra kérte a hitelező bankokat, hogy meghosszabbított fizetési határidő mellett rendezhesse tartozását. Ezzel egy időben bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a Platinum Equity magánbefektető céggel.

A vállalattal jelentős részvénycsomag tulajdonlásról és a cég adósságkezeléséről egyeztettek, a szerződés azonban nem jött létre.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon. A vállalat pécsi üzemeiben a gazdasági válság előtt mintegy hétezren dolgoztak, jelenleg mintegy 2800-an.

Ven Csia-pao kínai kormányfő júniusban Budapestre látogatott, és egyebek mellett a Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központjának létrehozásáról állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Ütközés, baleset után Verstappen nyerte a Forma-1 futamát

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva