szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött kedden a világ két vezető olajcége, az amerikai Exxon Mobil és az orosz Rosneft, elsősorban az északi sarkvidéki orosz területeken levő olajvagyon kiaknázására.

A Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenétében aláírt megállapodás mintegy 500 milliárd dollár összértékű beruházássorozat alapja. Az Exxon az oroszországi feltárási lehetőségekért cserébe a Rosneftet saját Texas állambeli, illetve mexikói-öbölbeli olajmezőin engedi dolgozni, sőt az orosz cég harmadik országbeli Exxon-projektekben is részt vehet. Az aláírási ünnepség alkalmából nyilatkozó Vlagyimir Putyin szerint a megállapodás új távlatokat nyit a világ energiapiacai szempontjából is. 

©

A Rosneft már régóta keresett partnert az orosz sarki területeken levő olaj feltárására és kitermelésére, de a korábbi jelölttel, a BP-vel végül nem sikerült az üzlet. A Rosneft és a brit BP stratégiai partnerség keretében az idén tavasszal vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg az Északi-sarki kontinentális talapzatban lévő energiahordozók kitermelésére, valamint egy összesen 7,8 milliárd dollár értékű részvénycseréről. A Rosneft részvényeinek 9,53 százalékát akarták a BP 5 százaléknyi részvényeire cserélni. Ezt azonban peres úton megtámadta az AAR (Alfa Group, Access, Renova) csoport, amely BP orosz partnere a TNK-BP holdingban. 

Az illetékes stockholmi bíróság a BP oroszországi partnerségeire exkluzív jogokkal bíró TNK-BP keresetére előbb megtiltotta a részvénycserét, majd később, igen nehéz feltételekhez kötve, engedélyezte azt. Kiútnak a TNK-BP holding orosz tulajdonosok kezében lévő 50 százalékának kivásárlása látszott, de az orosz tulajdonosok, akik már régebben el akarták adni részüket, hatalmas árat szabtak. Idén nyáron már majdnem megszületett a megállapodás: a BP és a Rosneft 32 milliárd dollárért - meglehetősen drágán - megvásárolta volna az AAR tulajdonrészét, de végül abban nem tudtak egyetértésre jutni, hogy az AAR mikor vonja vissza bírósági keresetét.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt

Demeter Szilárd szintet lépett: a Führerhez hasonlítja Soros Györgyöt