szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kizárt, hogy a nemzetgazdasági tárcánál beígért átszervezés miatt az eredeti határidőhöz képest csúszik az egyedi kormánydöntéssel odaítélt állami támogatások rendszerének hetek óta kész új rendelettervezete - írja a Világgazdaság. A lap szerint hamarosan megszülethet az első olyan szerződés, amelynek kedvezményezettje magyar befektető lesz.

Hetekkel ezelőtt elkészült az egyedi kormánydöntéssel odaítélt állami támogatási rendszer (EKD) módosításának tervezete, a kormány mégsem tárgyalta meg, pedig ezt augusztusra tervezték – értesült a Világgazdaság. A csúszás okai nem ismertek, bár a lap szerint az vélhetően összefügg a felelős Nemzetgazdasági Minisztériumban – Matolcsy György tárcavezető által – kilátásba helyezett, még csak felemásan végigvitt, a külgazdaságot, ezen belül a beruházásösztönzést érintő átszervezéssel.

Arra is csak következtetni lehet, hogy nem tartalmi indokok állnak a háttérben. A hírek szerint ugyanis az EKD-módosítás tervezetét kidolgozó, a tárcától augusztus elején menesztett Becsey Zsolt államtitkár feladatait továbbvivő Hidvéghi Balázs helyettes államtitkár ugyanazokat a befektetéstámogatási szempontokat, stratégiát képviseli, mint elődje - teszi hozzá a Világgazdaság.

A tervezett kormányrendelet alapján csak 2013. december 31-ig lehetne támogatási döntést hozni. Az odaítélés szempontjai is módosultak, legalábbis a lap birtokában lévő – a hazai beszállítói háttéripar fejlesztésének a korábbinál határozottabb szándékát tükröző – tervezet alapján. Az egyik támogatási szempont ugyanis a „beruházó együttműködése a térségi beszállítói háttéripar fejlesztésében”, egy másik pedig hangsúlyt helyez a „beszállítók földrajzi közelségére” - írja a Világgazdaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!