szerző:
MTI / hvg.hu

Kora ősszel újabb államadósság-csökkentő lépések várhatók - jelentette be az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: a szükséges lépéseket néhány héten belül ismertetni fogja a közvéleménnyel.

Orbán Viktor az interjúban megismételte júniusi bejelentését, hogy reményei szerint 2012-ben jó esetben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos államadósság, ami a ciklus végére akár a 60 százalékos szint közelébe is süllyedhet. A kormányfő ugyanis a nyár elején, miután a nyugdíjvagyonból 1340 milliárd felhasználásával 81-ról 77 százalékra csökkentette az államadósságot, a TV2-nek úgy nyilatkozott, hogy ősszel az államadósság ellen viselt háború második csatáját is szeretnék megvívni. MInt akkor mondta, a nyugdíjvagyon felhasználásával 2,5-3 százalékos lehet az államadósság-csökkentés mértéke.

Magyarországnak a saját útját kell járnia

A kormányfő szerint az elmúlt hetekben világossá vált, hogy az európai gazdasági válságból nem lesz gyors kilábalás, az európai gazdaság komoly bajban van, éveket vesz igénybe, míg magára talál. Orbán Viktor szerint az igazi gond az eladósodottság, de az európai országok nem tudnak olyan közös gazdaságpolitikát kialakítani, amely segítene csökkenteni a tartozások mértékét. Magyarországnak ezért a saját gazdaságpolitikai útját kell járnia - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A korábbi találgatások után az elmúlt napokban egyértelművé vált, hogy milyen lesz a válság természete, mostanra nyilvánvaló, hogy Európa, az európai gazdaság nagyon nagy bajban van, hosszú, nyolc-tíz évig tartó válságra kell számítani - jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint nem is a növekedés megtorpanása a legnagyobb gond, hanem az eladósodás, amit az európai államok nem tudtak megfékezni, arra idén egyedül csak hazánk és Svédország lesz képes. Látszik, hogy jó néhány tagország már soha nem fogja tudni visszafizetni az adósságát, ahogy kiderült az is, hogy a tagállamok nem képesek összehangolt gazdaságpolitikával felvenni a harcot ezzel a hatalmas adóssággal, ezért egyenként kell küzdeni. Biztosan lesznek, akik elbuknak, de Magyarország győztesként kerül majd ki a harcból - hangsúlyozta a kormányfő.

©

A görög útra biztosan nem szabad rásodródni - ismételte meg Orbán Viktor -, folytatni kell a már elkezdett munkát. A következő hetekben ezért a kormány - az eredeti menetrend szerint - újabb államadósság-csökkentő lépéseket jelent majd be - tette hozzá a kormányfő, aki abban bízik, hogy a szívós munka nyomán a GDP-arányos államadósság 2012-re 70 százalék alá mehet, a ciklus végére pedig a 60 százalékhoz lesz közelebb. Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy a csökkentés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz.

Gyorsítaná a reformokat

A magyar növekedés magasabb ma, mint az európai átlag, jó pályán van, nő a magyar gazdaság - hangsúlyozta a kormányfő, aki nem is rövid távú költségvetés kezelését mondta a legfontosabbnak, ezt ugyanis „rutinból” megoldja a kormány, hanem az egész magyar gazdaság hosszabb távra tekintő megújulását, átszervezését. Ezt a kormányfő szerint tovább kell gyorsítani, az oktatás, az egészségügy, a közigazgatás, az önkormányzatok, a gazdasági támogatások rendszerének átszervezése sürgető, és ennek semmiféle pazarlást nem engedhetünk meg magunknak.

A fogyasztáscsökkenéséről szólva a miniszterelnök hangsúlyozta: az országban van munka, a magyar gazdaság jól teljesít, sok családnál több pénz van most, mint egy évvel ezelőtt, azt azonban, hogy ezt mire költik - vásárolnak, takarékoskodnak, adósságot törlesztek - helyben kell eldönteni, ezek a kérdések nem emelhetők a kormányzati gazdaságpolitika rangjára. A kormányfő egyébként úgy vélte, az emberek ma többet takarítanak meg, ezt a pénzt pedig mindenképp érdemes lenne valahogy a gazdaság hasznára fordítani.

Simor András jegybankelnök nemrégiben nyilvánosságra került, a devizahitelesekről szóló kijelentését kommentálva Orbán Viktor azt mondta, ezek a „bankárember” szavai, ők így gondolkodnak, ezért is nem szabad őket a kormány közelébe engedni, ugyanis soha nem fogják megérteni, mit jelent például az, hogy senkit nem szabad az út szélén hagyni. Az biztos, hogy tanulni kell a hibákból, ám ez a bankokra is vonatkozik, nekik is részt kell vállalniuk abból a teherből, amit a devizahiteles konstrukciók ma jelentenek, és éppen ez a veszteségmegosztás lesz az ősz egyik legfontosabb feladata, miközben az otthonvédelmi program is folytatódik, sőt, új elemekkel bővülhet - tette hozzá a 180 percben a kormányfő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
London fenyegeti Iránt a lefoglalt tankerhajó miatt

London fenyegeti Iránt a lefoglalt tankerhajó miatt

A tavalyi fele lehet az almatermés, drágulhat a gyümölcs

A tavalyi fele lehet az almatermés, drágulhat a gyümölcs

Nem cáfolta a külügy, hogy Orbán a civil szervezetek ellen lobbizott Trumpnál

Nem cáfolta a külügy, hogy Orbán a civil szervezetek ellen lobbizott Trumpnál

Karambolozott két munkagép a Liszt Ferenc repülőtéren

Karambolozott két munkagép a Liszt Ferenc repülőtéren

Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőt Budapesten

Parkolási vita miatt vertek meg egy mentőt Budapesten

Zivatarokkal jön a meleg

Zivatarokkal jön a meleg