szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő héten tárgyal a kormány a 100 milliárdos intézkedéscsomagról - közölte Matolcsy György gazdasági miniszter, miután Orbán Viktorral közösen közgazdászokkal találkozott. A nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján a szakértőktől kapott bírálatokat elhallgatta.

Tizenegy közgazdásszal folytatott megbeszéléseket Orbán Viktor és Matolcsy György csütörtök délelőtt. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta, a megbeszélésen részt vett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Szapáry György, Arnold Mihály, Soós Lőrinc és Auth Henrik. Megállapodtak abban, hogy a helyzetre tekintettel ezt a konzultációs fórumot fenntartják és havonta egyeztetnek.

Az esemény után egyedül Matolcsy György tájékoztatta a sajtót az elhangzottakról, mint mondta, a szakértők többsége egyetértett az államadósság- és deficitcsökkentő gazdaságpolitika folytatásával, a szerkezeti átalakítások szükségességével, és óva intették a kormányt az arányos adórendszer megváltoztatásától és az adó, ezen belül a jövedelemadó emelésétől.

Matolcsy szerint egyetértettek abban is, hogy a mostani pénzügyi válság erőteljes, új kockázatot jelent az országnak és akár 8-10 évis is elhúzódhat, ahogy abban is, hogy bár Magyarország eltávolodott a válság magjától, továbbra is veszélyes a helyzet a gazdaság sebezhetősége miatt.

Bírálták a válságadókat

Az eseményen részt vevő egyik közgazdász a hvg.hu-nak elmondta, hogy kötetlen beszélgetést folytattak a világgazdaság és Magyarország helyzetéről, a kormány nem tájékoztatta őket arról, hogy milyen intézkedésekkel és prognózisokkal számol. A részt vevők közül többen bírálták a kormányt tavaly bevezetett, nem szokványos intézkedések, például a kereskedelmi láncokra, az energetikai cégekre, valamint a telekommunikációs cégekre kivetett különadók miatt. Abban egyetértettek, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben nincs egyszerű megoldás, amellyel a kormány egy csapásra elkerülhetné a gazdasági lassulás negatív következményeit.

©

A közgazdászok egységes állásponton vannak abban is, hogy a jövő évre kitűzött 2,5 százalékos államháztartási hiányt tartani kell. Az rövid távon szinte mindegy, hogy ezt milyen eszközzel, kiadáscsökkentésssel vagy adóemeléssel éri el - véli több az eseményen részt vevő szakember. Mivel a Széll Kálmán-tervben már eleve egy jelentős, 550 milliárd forintos kiigazítást tervezett a kormány 2012-re, a gazdasági lassulás miatti többletkiigazítás még tovább fogja fékezni a magyar gazdaságot, de a jelenlegi helyzetben ez elkerülhetetlen - mondta az egyik közgazdász.

Csaba László a találkozó előtt, reggel a Duna TV Közbeszéd című műsorában azt mondta, hogy elkerülhetetlennek tűnik az adóemelés, és a kormány a pénzügyi egyensúly megtartása érdekében további népszerűtlen intézkedések bejelentésére kényszerülhet. A közgazdász szerint azért rosszak a legutóbbi magyar gazdasági adatok, mert Magyarország rendkívül nyitott gazdaság, ezért ki van szolgáltatva a külvilágnak. A másik ok, hogy nem mentek végbe a magyar gazdaságon belül jelentős szerkezeti átalakulások az elmúlt három-négy évben.

100 milliárdos csomag jön

Matolcsy egyébként arról is beszélt, hogy a kormány kihelyezett ülésén hétfőn és kedden tárgyal a költségvetésből jövőre hiányzó 100 milliárdos "lyuk" eltüntetéséhez szükséges intézkedésekről. Mint mondta, olyan intézkedésekről döntenek egyebek mellett, amelyek az adóbehajtás hatékonyságát növelik. A kormány ekkor tárgyalja második olvasatban a jövő évi költségvetést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Orbán Viktor kiposztolta: már 3 millió 250 ezer ember van beoltva

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete