szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Augusztusban 1,448 milliárd euróval nőttek az ország devizatartalékai – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett előzetes adataiból.

A múlt hónap végén 37,554 milliárd euróra rúgtak a tartalékok, 2,282 milliárd euróval haladták meg az egy évvel korábbit. Az augusztusi emelkedés kis híján kiegyenlítette az előző két hónapban bekövetkezett 1,530 milliárd eurónyi apadást és a tartalékok szintje megközelítette a májusban regisztrált 37,637 milliárd eurós rekordot.

A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott 1 milliárd euró összértékű, hétéves kötvény. A tartalékok júniusi csökkenésében pedig szerepet játszott egy lejáró 1 milliárd eurós kötvény törlesztése.

Júliusban 897 millió euróval csökkentek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy a hónap elején a magyar állam kifizette a 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

A tavaly év végi állományhoz képest augusztus végére a tartalékok 3,880 milliárd euróval nőttek. Az emelkedésben benne van az összesen 4 milliárd eurónyi idén kibocsátott külföldi kötvény, amely az év végéig lejáró 4 milliárd euró devizaadósság visszafizetésére szolgál fedezetül.

A júniusi kötvénytörlesztés után hasonlóan egy milliárdos kötvény visszafizetése októberben lesz esedékes és novemberben kerül sor 2 milliárd euró visszafizetésére az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként.

Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok 54,242 milliárdon álltak augusztus végén az egy hónappal korábbi 51,545 milliárd, illetve a tavaly év végi 44,988 milliárd dollárhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait

Kórházreformra készülhet a kormány

Kórházreformra készülhet a kormány