szerző:
MTI

A jelenlegi 6 százalékos kamatszint huzamosabb ideig történő fenntartása biztosíthatja, hogy 3 százalékra süllyedjen az infláció – derül ki a monetáris tanács augusztus 23-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvéből.

A jegybank honlapján szerdán közzétett dokumentum szerint a tagok egyhangúlag támogatták a 6 százalékos alapkamat tartását. Augusztus a hetedik hónap volt, amikor nem változott a 6 százalékos alapkamat. Több tanácstag vélte úgy, hogy a jegybanki alapkamat a reálgazdasági kilátásokhoz képest abszolút értéken  és regionális összehasonlításban is magas. Ugyanakkor megfogalmazódott olyan vélemény is, hogy Magyarország - eltérően a többi európai országtól - még nem érte el 3 százalékos inflációs célját, és kedvezőtlen kockázati megítélése miatt is magasabb kamatszint fenntartására kényszerül.

A tanács megítélése szerint az inflációs tényadatok a várakozásoknak megfelelően alakultak. A tagok többsége úgy látja, hogy a vártnál alacsonyabb hazai és globális reálgazdasági teljesítmény miatt erőteljesebbé válnak a lefelé mutató inflációs kockázatok. Több tanácstag  vélekedik úgy, hogy az inflációs cél a korábbi előrejelzésnél korábban, már 2012 vége előtt elérhető. A monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy Magyarország továbbra is a sérülékeny országok közé tarozik, így a nemzetközi hangulat romlása, ahogy a múltban is, most is erőteljesen hat a forinteszközök kockázati feláraira. A testület megítélése szerint továbbra is kulcsfontosságú a kitűzött fiskális célok teljesítése és az adósságcsökkentés folytatása. Ez a kihívás a jelenlegi gazdasági helyzetben igen nehéz döntésekkel és növekvő társadalmi feszültséggel szembesíti Magyarországot. A tanácstagok megítélése szerint a jelenlegi piaci megítélés megőrzéséhez, illetve javításához a kormányprogram folytatására és további intézkedésekre van szükség. 

A globális adósságprobléma, illetve annak hangulati lecsapódása Magyarországon is érezhető volt, és a forinteszközök kedvezőtlen kockázati megítélése a továbbiakban is szűkítheti a monetáris politika mozgásterét. Emellett a kitűzött költségvetési célok teljesítése során felbukkanó nehézségek is indokolhatják, hogy a lassabb gazdasági kilábaláshoz és az inflációs nyomás csökkenéséhez a monetáris kondíciók csak fokozatosan alkalmazkodjanak - áll a közleményben.

A tagok egyetértettek abban, hogy a következő hetekben különösen fontos események, a világ vezetőinek tárgyalásai, a magyar kormány döntései, valamint a szeptemberi inflációs előrejelzés alapján készülő makrogazdasági helyzetkép határozhatja meg a monetáris politika döntési lehetőségeit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

Élő Facebook-videóban közvetítette, ahogy 140-nel előzget Budapesten

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett