szerző:
MTI

Erősödő indexekkel közelítenek a zárás felé az amerikai tőzsdék.

Az európai tőzsdék szerdán megkönnyebbüléssel üdvözölték, hogy elhárult a német befizetések megszűnésének kockázata az európai mentőcsomag további finanszírozása elől. A piaci hangulatot javította az olasz kormány adóemelési és takarékossági programja, valamint a német ipari termelés júliusi, várakozásokat messze meghaladó négy százalékos emelkedése is. A javuló hangulat az amerikai tőzsdékre is átterjedt, az indexek már nem sokkal a nyitás után egy százalék körüli nyereséget értek el, majd a zárás közeledtével, mintegy két órával a "kicsengetés" előtt két százalék feletti nyereségben jártak.

Az előző napi kétéves mélyponthoz képest három-négy százalékos nyereséggel záró európai indexek példáját követve az amerikai indexek a legjobb úton haladnak afelé, hogy visszanyerjék az előző három kereskedési nap négy százalékos veszteségének legalább a felét. Az európaihoz hasonlóan szerdán az amerikai tőzsdéken is az olcsóvá vált részvények felvásárlása jellemezte a kereskedést.

Amerikában az indexek emelkedéséhez a pénzügyi részvények járultak hozzá a legnagyobb mértékben, a Bank of America öt, a Morgan Stanley négy, a Citigroup három százalék, a JP Morgan Chase & Co., a Goldman Sachs és a Wells Fargo pedig két százalék körüli nyereséggel. A Bank of America részvénye az idén már 48 százalékkal gyengült, szemben a S&P-500 index 7 százalékával. A S&P pénzügyi részvényeket követő indexe szerdán közel négy, a KBW Banks index közel öt százalékkal emelkedett.

Az energiaipari részvények követték az olajár három százaléknyi emelkedését. A Chevron három, az Exxon Mobil két százalékkal erősödött. A S&P energiaipari indexe több mint három százalékkal emelkedett. Nyertek a technológiai ágazatok részvényei is. A Yahoo! öt százalékot erősödött a vezérigazgató eltávolításának hírére. Az Nvidia Copr részvénye közel tíz százalékkal erősödött várakozásokat meghaladó eladási előrejelzésének köszönhetően.

A Wall Streeten a részvények 87 százaléka, a Nasdaq piacon a részvények 83 százaléka erősödött. A DJIA-30 indexben csak két veszteséges papír volt, a Verizon és a McDonald's. Az olaj ára öt heti csúcsra emelkedett a viharkárok utáni lassú helyreállítások és az amerikai kitermelési kapacitást veszélyeztető további viharkárok kockázata miatt.

A WTI nyersolaj határidős jegyzése 89,27 dollár hordónként, 3,25 dollárral, 3,78 százalékkal magasabb a keddi zárásnál. A Brent nyersolaj határidős jegyzése 115,56 dollár hordónként, 2,67 dollárral, 2,37 százalékkal magasabb az előző zárásnál. Az arany ára csökkent szerdán és öt kereskedési nap után először járt az 1.800 dolláros határ alatt, mivel a részvénypiaci fellendülés elterelte a figyelmet befektetési menedék szerepéről és profitkivételre késztette a befektetőket az előző napi árrekord után.

Az arany legközelebbi teljesítésű határidős jegyzése 1.823,90 dollár unciánként, 49,40 dollárral, 2,64 százalékkal alacsonyabb az előző amerikai zárásnál. A spot ár 1817,65 dollár unciánként, 55,65 dollárral, 2,99 százalékkal alacsonyabb a kedd esti 1873,60 dolláros New York-i árnál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Itt a videó, ahogy a japánok "lebombáznak" egy aszteroidát

Itt a videó, ahogy a japánok "lebombáznak" egy aszteroidát

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Kövér László: A bíró nem lehet független az államtól

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

Megszólalt a 27 év után felébredt nő orvosa

Megszólalt a 27 év után felébredt nő orvosa

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV

164 millió forintot érő hamis cipőket talált a NAV