szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vizsgálják a francia EdF két magyarországi cégének, a Budapesti Erőműnek (Bert) és az EdF Démász egyesülésének lehetőségét – jelentette be Gérard Roth, az EdF csoport európai igazgatója Budapesten.

A Budapesti Erőmű hőt és áramot termel, az EdF Démász pedig árampiaci szereplő. "Nem sietünk" – mondta az igazgató, aki szerint döntés jövő január-márciusban várható az esetleges összevonásról. Lengyelországban már több mint egy éve folyik hasonló lépés előkészítése.

Thierry Le Boucher, az EdF Hungária vezérigazgatója, az EdF Démász elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy Szeged közelében 1,2 milliárd forint beruházással 1,2 megawatt teljesítményű megújuló energiát hasznosító erőmű létesül. A 2011 végén, vagy 2012 elején üzembe álló kiserőműben sertéstrágyából állítanak elő áramot. 

Gérard Roth beszámolt arról, hogy számos beruházási lehetőséggel foglalkoznak Magyarországon, de részleteket még nem tudott mondani. Annyit közölt, hogy a fejlődés módja ésszerű lehetőségek esetén cégvásárlás, vagy a belső fejlődés: a szolgáltatások és tevékenységek fejlesztése. Szavai szerint "célunk a beruházás, nem a kivonulás". Ezt bizonyítja az is, hogy eddig 360 millió eurót ruházott be az EdF Magyarországon és a cégek megvásárlásával együtt a befektetések értéke meghaladja az egymilliárd eurót.

A hőpiac helyzetére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese a bizonytalanságot emelte ki. Fontosnak nevezte, hogy az új szabályozás októberben életbe lépjen, és lehetővé tegye a  fenntartható üzleti modellt. Hozzátette: a hővel kapcsoltan áramot termelő erőművek döntően veszteségesek lettek azzal, hogy a korábbi támogatási rendszer megszűnt. A cég Budapesten a távfűtési energia 60 százalékát állítja elő, és 10 százalékos piaci részesedése van a fővárosi árampiacon, míg az EdF Démász árampiaci részesedése országos szinten 12 százalék.

A tájékoztatón bemutatták a Budapesti Erőmű Zrt. új elnök-vezérigazgatóját, Jean-Noel Reimeringert, aki szeptember 1-jén vette át a posztot a céget az elmúlt öt évben irányító Nicolas Katcharovtól. Az új vezető eddig az EdF egyik brit cégénél, korábban pedig Lengyelországban a Berthez hasonló hővel kapcsoltan áramot termelő cégnél töltött be vezető tisztséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Hamarosan indul a kormányközeli gigabank

Rá sem ismerne a Földre, ha látná, milyen volt 55 millió évvel ezelőtt

Rá sem ismerne a Földre, ha látná, milyen volt 55 millió évvel ezelőtt

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak