szerző:
Klubrádió

Legkevesebb két évbe telhet, mire a kormány kivetheti a Matolcsy György által kitalált luxusadót. Az extra teher bevezetése előtt túl sok akadály van – mondta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Zara László felhívta a figyelmet, hogy hazánkra is vonatkozik az az uniós szabály, hogy a normál kulcs nem lehet 15 százaléknál alacsonyabb, és emellett még két kedvezményes adómértéket lehet alkalmazni; tehát nem lehet általános a 35 százalékos általános kulcs meghatározott termékekre.

Az pedig, hogy a most 25 százalékkal terhelt termékeket 15 százalékos adóval terheljék, hogy ne legyenek az általános 35 százalékosban, azért nem megy, mert a kedvezményezettek köre szabályozott. Ehhez az uniónak szabályt kellene módosítania. Ennek nincs realitása - fogalmazott a Klubrádióban. Hozzátette: a fogyasztási adó alapján nem tud a kormány több pénzt beszedni, hisz a lakosság fogyasztása nem nőtt.

Az áfabevételek behajtásának hatékonyságára reagálva azt mondta, az is érdekes kérdés, hogy miért nőtt a kintlévőségek mértéke 2007-2010 között a duplájára. Szerinte a behajtás nem volt megfelelő, hagyták felhalmozódni a kisebb be nem fizetett adókat.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy az állam azért ugrott rá a be nem fizetett 40 milliárd forintnyi áfabevétel kérdésére, mert arra számít, hogy azok a vállalkozók fogják majd befizetni ezt a pénzt az államkasszába, akiknek most épp egy uniós döntés nyomán az állam tartozik mintegy 250 milliárd forintnyi áfával, amit korábban törvénytelenül hajtott be, Zara László azt mondta, kétségei vannak, hogy pont ugyanazokat érinti a két ügy, illetve, hogy olyan gyorsan tudna zajlani a ki- és befizetés, hogy ez az év végére be is folyjon az államhoz.

Arra a felvetésre, hogy százmilliárdos bevételre tehetne szert az állam, ha rendet tennének az agráriumban, ahol a szürke- és feketegazdaság virágzik, a szakember úgy reagált, hogy rövid távon nem, de sok év alatt ez megvalósítható lenne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap jelentette be, hogy Matolcsy György miniszter kezdeményezte az Európai Unió adóügyi biztosánál egy luxuscikkekre vonatkozó, 35 százalékos áfakulcs bevezetését. Mivel az áfakulcsok meghatározását uniós irányelv korlátozza, Magyarország a meglévők mellett még helyi érvénnyel sem vezetheti be a 10 százalékponttal magasabb kulcsot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Hónapokkal többet kell várni Észak-Magyarországon egyes műtétekre

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Kiöntött a Balaton Keszthelynél

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán