szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi bortermelés jelenlegi csökkenő iránya tovább folytatódhat a következő években, mivel kevés a korszerű, újonnan ültetett szőlőterület Magyarországon - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa csütörtökön Budapesten a 20. Budavári Borfesztiválon.

A szakember szerint jelenleg Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron termelnek szőlőt. Ebből azonban csak mintegy 10-15 ezer hektár nevezhető korszerű ültetvénynek. A fennmaradó mintegy 45 ezer hektár 30 év körüli ültetvény, amelyet fel kellene újítani. Így az utóbbi évek mintegy 3 millió hektoliteres bormennyisége tovább csökkenhet akár a felére, harmadára is - vélte Varga Péter -, hiszen az ültetvények jó része elöregedett.

Az idei termés is várhatóan gyenge, vagy jó közepes mennyiségű lehet. Így a pincékbe várhatóan 2,5 millió hektoliter körüli bormennyiség kerülhet országos szinten. Ezért várhatóan egy 20-50 százalék közötti áremeléssel lehet számolni a borpiacon. Jelentősebb mértékben, azaz mintegy 50 százalékos áremelés az úgynevezett illatos fajtáknál már be is következett - állította a szakember.

©

Varga Péter közölte: a Varga Pincészet múlt évi nettó árbevétele elérte a 3 milliárd forintot. Ezt az idén várhatóan csak csekély mértékben, mintegy 4-5 százalékkal lehet majd meghaladni - vélekedett. Így a múlt évihez hasonló árbevétellel számolnak a pincészetben. A gazdasági válság okozta visszaesés miatt a cég nyeresége is csökken előreláthatólag, és nem éri el a múlt évi 260 millió forintos adózott eredményt, de az várhatóan meghaladja majd a 200 millió forintot.

Ebben az évben a Varga Pincészet  jelentős technológiai és infrastrukturális fejlesztést hajt végre, ami összesen mintegy 800 millió forintos ráfordítással. Ebben benne foglaltatik a feldolgozási folyamathoz szükséges berendezések megújítása. A Varga Pincészet tavaly 11,5 millió palack bort állított elő, amelyből mintegy 9 millió belföldön fogyott el. A pincészetben készült el az idei év első magyar bora a Csabagyöngye, amelyből mintegy 200 ezer palackot állítottak elő, és ez a mennyiség már a boltok polcain található - jelezte a cégtulajdonos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
444.hu: Háziorvosokat mozgósítanak, annyira kevés az orvos a nyíregyházi Jósa András Kórházban

444.hu: Háziorvosokat mozgósítanak, annyira kevés az orvos a nyíregyházi Jósa András Kórházban

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Charles Michel szerint még nincs veszve a Brexit-megegyezés

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham