szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1125 pontos, 6,19 százalékos csökkenéssel, 17041,97 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 33 milliárd forint volt, a vezető részvények és szinte az összes papír árfolyama esett az előző napi záráshoz képest. Az általánosan negatív nemzetközi piaci hangulatban érkezett a kormánypárti javaslat: lehetővé tennék a devizahiteleseknek, hogy adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. Ez megrengette az OTP árfolyamát, de ezzel párhuzamosan a többi papírt is adták a befektetők - mondta el Miszkuj Tünde, a Raiffeisen Bank részvényértékesítési vezetője. 

A bejelentés után folyamatosan esett az OTP árfolyama, 10 százalékos csökkenésnél néhány percre szünetelt a papír kereskedése, majd elérte a 15 százalékos maximális ármozgási limitet, ekkor 3560 forintot ért a bankpapír. Délután egy pici megnyugvás volt érzékelhető, a magyar piac azonban így is sokkal nagyobb mértékű esést mutatott az európai piacoknál. Utóbbiak 2-3 százalékos mínuszban voltak délután - folytatta a szakértő.  Hozzátette, hogy egyelőre a végtörlesztéssel kapcsolatos konkrét tervet, illetve annak részleteit várja a piac. A kormány vasárnap dönt a javaslatról.

A szakértő szerint a devizapiacon az MNB valószínűsíthetően interveniált a forint érdekében, amely jelentősen gyengült az euróval szemben. Az euró árfolyama délután 282 forint fölé kúszott, amelyben közrejátszott az euró dollárral szembeni gyengülése is, később 280 körüli szintre állt be az euró forintárfolyama.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint Lázár János Fidesz-frakcióvezető bejelentése nyomán megnövekedett az országkockázat, emiatt esett a magyar piac nagyobb mértékben az európai piacoknál. A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége jogbiztonsági kérdéseket vet, mivel magánjogi szerződésekbe avatkozik bele, ez pedig nem jó üzenet a befektetőknek - mondta a kereskedő. Megjegyezte, hogy szerencsésebb lett volna a javaslatot egy későbbi, már kidolgozottabb formában a nyilvánosság elé tárni, valamint nem a tőzsdei kereskedés ideje alatt. 

Piaci elemzők szerint ha a kormány elfogadja a Fidesz-KDNP devizahitelesekre vonatkozó javaslatát, a devizahitelek arányának csökkenésével ugyan hosszú távon javulhatna Magyarország nemzetközi megítélése, de a lépésnek komoly ára van, a forint gyengülne, a banki veszteségek pedig megugranának. 

A Mol árfolyama 1095 forinttal, 6,64 százalékkal 15400 forintra esett, 6,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 448 forinttal, 10,70 százalékkal 3740 forintra zuhant, forgalmuk 24,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 3,17 százalékkal 489 forintra csökkent, forgalma 938,2 millió forint volt. A Richter 840 forinttal, 2,40 százalékkal 34150 forintra gyengült, a részvények forgalma 586,9 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 202,2 millió forintos forgalom mellett 1100 forinttal, 7,10 százalékkal 14400 forintra esett.  A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1423,27 ponton zárt pénteken, ez 54,79 pontos, 3,71 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

A leghaszontalanabb, a legröhejesebb, a legpofátlanabb: erre mentek el uniós milliók

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Autójukkal együtt rontottak be egy üzletbe a tolvajok, hogy ellopjanak egy ATM-et

Autójukkal együtt rontottak be egy üzletbe a tolvajok, hogy ellopjanak egy ATM-et

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Lelőtték az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert