szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly év végén 1247 milliárd forint volt az önkormányzati szféra adósságállománya, ez mintegy 22 százalékkal több, mint a korábbi években - derült ki az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ülésén.

A szféra adósságállomány-növekedésének két oka van; az egyik, hogy az önkormányzatok további hiteleket vettek fel, illetve kötvényeket bocsátottak ki - mondta Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium önkormányzati költségvetési rendszerek főosztályának főosztályvezető-helyettese. Berczik szerint erre az önkormányzatok azért kényszerültek, mert a 2010. évi költségvetés állami támogatási oldalon 120 milliárd forintot elvett, ám a feladatokat nem csökkentette, így a hiányt csak így tudták pótolni.

Az adósság-növekedés másik okát "számviteli természetűnek" mondta. Ez azt jelenti, hogy a hitelállomány - és ezen belül főleg a kötvényállomány - mintegy fele svájci frank alapú, és az alpesi deviza erősödése növelte az adósságot - fejtette ki. Berczik Ábel közölte azt is, 2010-ben a helyi önkormányzati szférában a hiány a várakozásokat felülmúlta, és 230,7 milliárd forint lett, az előzetesen számolt 180-190 milliárd forinttal szemben.

A hiánytúllépés okának a bevételek elmaradását nevezte, ami szerinte a válság hatásainak tudható be. 2010-ben az előre jelzettnél 40 milliárd forinttal kevesebb helyi adó, ezen belül iparűzési adó folyt be az önkormányzatok költségvetésébe, továbbá az illetékbevételekben is hiány mutatkozott. A főosztályvezető-helyettes kitért arra is, hogy az adósságrendezési eljárás alá kerülő önkormányzatok száma folyamatosan nőtt, jelenleg 17 áll eljárás alatt. Változást jelent a korábbi tendenciában, hogy már nem csak a kisebb önkormányzatok kerülnek eljárás alá, hanem ez egyre több nagyobb önkormányzatot is érint.

Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke összességében megbízhatónak minősítette a zárszámadást, és kiemelte, hogy kemény intézkedésekkel sikerült a hiánycélt tartani, így "nem szállt el" a 2010. évi költségvetés. A testület végül általános vitára alkalmasnak találta a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrző jelentését. A javaslatot 16 kormánypárti képviselő támogatta, míg 9 ellenzéki képviselő tartózkodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Negyven alatt nem is húztak számot a lottón

Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint