szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Múlt heti elemzésébe egy különleges grafikont is becsempészett a JP Morgan londoni bankház; ezen az euróválságot próbálják elmagyarázni úgy, hogy az egyes európai politikai szereplőket Lego-emberkék testesítik meg.

Lego-figurákból készített grafikonnal magyarázza az euróválságot a JP Morgan londoni bankház. Szeptember 6-i piaci elemzésük egy részét úgy gondolták, érdemes ábrával is szemléltetni, "A politikai patthelyzet Európában: kinek kell fizetnie az államok/bankok jelenlegi és jövőbeni szanálásáért?" című grafikonban pedig az európai politikai szereplőket az egyszerűbb érthetőség kedvéért Lego-figurákkal mutatták be.

A Lego-emberkék közül a spanyolokat torreádor, az olaszokat Ferrari-versenyző, a finneket hajóskapitány, a franciákat bajszos festők, a lengyeleket pedig egy szerelő külsejű alak jeleníti meg. A grafikonon szereplő középkori marcona harcosok a német kormánypártok, míg az európai szociáldemokraták és zöldek ásóval és egy hatalmas répával a kezükben ácsorgó földművesekként jelennek meg.

A Lego-emberkék egy-egy európai politikai szereplőt jelenítenek meg
©

Az IMF a JP Morgan elemzésében nem más, mint malacpersely, az Európai Központi Bank (EKB) ősz hajú, szürke kardigános bankár, míg a német Bundesbank nagy darab germán harcos, a Reuters egyik blogja szerint maga a germán főisten, Wotan. Az ábrán megjelenik az Európai Bizottság, valamint az euróövezeti pénzügyminiszterek testülete, az Eurogroup is - mint birodalmi rohamosztagosok a Csillagok háborújából.

Nem a JP Morgan legós grafikonja az első, amely megpróbálja közelebb hozni az átlagemberekhez, érthetővé tenni az euróválságot. Még a nyáron a brit The Guardian napilap videoklipes dalban próbálta elmondani olvasóinak, miért tört ki a válság.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!