szerző:
hvg.hu

Augusztushoz képest kicsit javult a magyar részvénypiac kilátásainak megítélése szeptemberben a német ZEW intézet és az Erste Bank legfrissebb felmérése szerint. A magyar részvénypiacnak azonban úgy sikerült hatalmasat esnie, hogy közben a szakemberek optimistábbak lettek a piac kilátásait illetően, a magyar gazdaság megítélése viszont botrányosan rossz - írja a Napi Gazdaság.

A német ZEW intézet és az Erste Bank legfrissebb felmérését 82 régióval foglalkozó pénzügyi elemző és portfóliómenedzser megkérdezésével készítettek. A Napi Gazdaság által ismertetett felmérésben augusztus óta 53,1 százalékról 54,8 százalékra emelkedett a BUX indextől a következő 6 hónapban emelkedést várók aránya, míg a csökkenést tippelőké 31,3 százalékról 25,8 százalékra mérséklődött.

Ezzel a felmérés bull/bear aránya 2,1-re emelkedett, ami inkább optimistább hozzáállást jelent a historikus adatokból kiindulva, ám szélsőségesnek nem nevezhető. Az azóta bekövetkezett áresést a tőzsdei szakirodalom a remény lejtőjének nevezi, amikor az egyre alacsonyabb és alacsonyabb árak mellett egyre optimistábbá válnak a szereplők, az áralakulás azonban nem igazolja derűlátásukat.

Az indexszel kapcsolatos javuló megítélés azonban egyáltalán nem tükröződik a magyar gazdaság kilátásairól alkotott véleményekben. A pénzügyi szakma ugyanis botrányosan rossz véleménnyel van a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről. Mindössze 5,2 százalékuk véli úgy, hogy jó a gazdaság mostani állapota, miközben 13,9 százalékponttal, 33,3 százalékra csökkent azok aránya, akik elfogadhatónak ítélték.

A helyzetet rossznak látók aránya hatalmasat ugrott, 11,5 százalékpontot, 61,5 százalékra. Ez azt jelenti, hogy a régiós országok közül messze a magyar gazdaság helyzetét ítélik meg a legrosszabbnak a szakértők, jócskán megelőzve olyan országokat, mint Románia vagy Horvátország, a sokkal jobb helyzetűnek ítélt Szlovákiáról és Csehországról nem is beszélve.

A kormány elmúlt hónapban hozott intézkedései és a romló világgazdasági környezet nyomán elvesztettük azt a kétes reményünket is, ami eddig megvolt a szakemberek szerint. Eddig ugyanis legalább a kilátások terén viszonylag jó helyezést értünk el; a szakértők nyilván úgy gondolták, hogy minél rosszabb a helyzet, annál nagyobb remény van a javulásra.

Óriásit, 23,2 százalékpontot nőtt s ezzel elérte a 60 százalékot azok aránya a felmérésben, akik szerint tovább fog romlani a magyar gazdaság teljesítménye. A kilátások tekintetében így szintén sikerült a legrosszabb helyezést elérni az összes vizsgált ország közül - ismerteti a lap az eredményeket.

A vizsgálat szerint hatalmasat ugrott a hosszabb távú kamatok emelkedését várók aránya is, az egy hónappal korábbi 24,8 százalék után 51,3 százalék vár ilyen fejleményt. A forint megítélése is romlott, a szakemberek most már leértékelődést várnak a korábbi felértékelődési várakozások helyett. A forint a második legrosszabb minősítést kapta a horvát kuna után - olvasható a Napi Gazdaságban.

Mivel Magyarország már nem szavatolja a befektetések jogbiztonságát, a befektetők elfordulnak Magyarországtól, és az Erste Group az üzleti fejlesztésekre szánt forrásokat nem Magyarországon fekteti majd be - nyilatkozta Andreas Treichl elnök-vezérigazgató a lapnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Kiderült, most épp min ügyködik a Facebook, félhet az Apple és az Amazon is

Kiderült, most épp min ügyködik a Facebook, félhet az Apple és az Amazon is

Letartóztatták az Éjkirályt Norvégiában

Letartóztatták az Éjkirályt Norvégiában

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség