szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Líbiában a vártnál gyorsabban áll helyre az olajtermelés – közölte az ország átmenti kormánya hétfőn, amely azonban úgy véli, hogy 12-18 hónap múlva éri el a termelés a Moamer Kadhafi ellen februárban kezdődött felkelés előtti szintet.

Az átmeneti kormány egyik vezető tisztségviselője hétfőn Bengáziban sajtóértekezleten azt mondta, hogy biztonsági okokból nem közölhet pontos adatokat az olajtermelésről, mivel az olajipari létesítmények támadás célpontjai. Hozzátette azonban, hogy az olajtermelés egy-másfél év múlva éri el a normális szintet.

A líbiai állami olajvállalat (NOC) egyik tisztségviselője a múlt hónapban azt mondta, hogy az ország olajtermelése októberben eléri a napi 500 ezer hordót, ami közel harmada a népfelkelés kezdete előttinek. Az OPEC-tag Líbiában a februárban kezdődött népfelkelés előtt napi mintegy 1,6 millió hordó kőolajat termeltek.

Az idei év elejéig Líbia a világ 17. legnagyobb olajtermelője volt, Afrikában pedig a harmadik legjelentősebb. Líbia rendelkezik az afrikai kontinens legnagyobb olajkészletével. Líbia olajtermelésének 85 százalékát Európába exportálta. Líbia olajtermelése a világ olajfogyasztásának két százaléka volt, de a háború miatt a termelés napi kevesebb mint 100 ezer hordóra esett vissza, az export pedig teljesen leállt.

©

Líbiában a legnagyobb külföldi energiaipari vállalat az olasz ENI, amely már az 50-es évek óta jelen van. Az ENI tavalyi líbiai átlagos napi termelése 270 ezer hordó olajegyenérték (boe) volt. Az olajtermelésre vonatkozó szerződése 2042-ig szól. Paolo Scaroni, az ENI vezérigazgatója hétfőn jelentette be, hogy októberben újraindítják a gázszállítást az észak-afrikai országból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő

Nemcsak űrhajósokat toboroz, maga is visszatér az űrbe jövő tavasszal az első olasz űrhajósnő