szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Durván elszáll a 2011-es költségvetés pénzforgalmi hiánya – erről számolt be a kormány Brüsszelnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem adott magyarázatot a több mint 300 milliárd forintos különbségre.

A kormány arra számít, hogy durván elszáll a központi költségvetés idei pénzforgalmi hiánya, és az év végére mintegy 300 milliárd forinttal meghaladja a törvényben rögzített előirányzatot. Ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a túlzotthiány-eljárás keretében küldött el az Európai Unió statisztikai hivatalának.

A jelentés a Mol-részvényvásárlás után módosított 2011-es költségvetési törvényben megjelölt 1138 milliárd forintos pénzforgalmi hiány helyett 1451,5 milliárd forintos deficitet jelez előre a központi költségvetés várható egyenlegében. Ez 313,5 milliárd forinttal több a parlament által elfogadott előirányzatnál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az új pénzforgalmi hiánnyal azt jelzi előre az Eurostatnak, hogy a kormányzat szerint nem teljesül a 2011-es költségvetésben kitűzött hiánycél, vagyis, sarkosan fogalmazva, megdől az idei büdzsé.

Matolcsy György 2011 februárjában Brüsszelben
©

Az NGM-től jött a szám

A 2011-es adatokat nem a statisztikai hivatal, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állította össze, a KSH ugyanis csak a tényadatokkal foglalkozik, a kormányzati várakozásokról szóló adatok a gazdasági tárca hatáskörébe tartoznak – tájékoztatta a hvg.hu-t Bedekovics István, a KSH illetékes munkatársa.

A hvg.hu megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk magyarázatot a jelentős eltérésre a hatályos és a jelentésben szereplő adat között.

A jelentés a 313,5 milliárd forintos eltérésből összesen 130 milliárd forintra ad magyarázatot. Ebből a legnagyobb tétel az, hogy a kormány elengedi a társadalombiztosítási alapok 95 milliárd forintos tartozását a központi költségvetés felé. A Magyar Nemzeti Banknak is kifizet mintegy 30 milliárd forintot, emellett 4,2 milliárd forintot ad a Malévnak és 2,2 milliárdot költ a Gripenek lízingjére.

Nem erről volt szó

A magasabb szám alapján a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya idén a GDP 5,2 százaléka lesz a tervezett 4,1 százalékos hiány helyett. Fontos megjegyezni, ez csak a központi költségvetés várt hiánya, az, hogy az államháztartás hiánya hogyan alakul, nagyban függ a többi alrendszer, különösen az önkormányzatok hiányának alakulásától. Az önkormányzatok tavaly jelentősen túllőttek a kormány által várt hiányszámon, és részben emiatt sokkal nagyobb lett a vártnál a teljes államháztartás hiánya is.

Mi az, hogy államháztartás?

Az államháztartás az állam gazdálkodási rendszere (az a tevékenység, amely során az állam beszedi a bevételeit, és összegyűjti az állami költségvetésbe, hogy azt felhasználja majd kiadásai teljesítésére). Az évente elfogadott költségvetési törvény ennek a tervezete.

 

Az államháztartási hiány az államháztartás alrendszereinek együttes hiánya. A központi költségvetésen kívül a társadalombiztosítási alapok (az egészségbiztosítási alap és a nyugdíjbiztosítási alap), az elkülönített állami pénzalapok és az önkormányzatok hiányát vagy többletét tartalmazza.

 

A pénzforgalmi egyenleg az államháztartás vagy alrendszereinek éven belüli pénzbeni kiadásainak és bevételeinek egyenlege (vagyis a folyó kiadások és bevételek szembeállítása egy éven belül). A folyó kiadások összege rendszerint meghaladja a bevételekét, ekkor beszélünk pénzforgalmi hiányról.

 

Az eredményszemléletű egyenlegben az államháztartás kiadását vagy bevételét arra az időpontra számolják el, amikor egy tranzakció megtörtént attól függetlenül, hogy járt-e pénzmozgással. Jó példa erre a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása. Ha az állam nem tenné pénzzé idén a portfólióban található vagyonelemeket, az eredményszemléletű elszámolásban akkor is az állam 2011-es bevételeként kellene beszámítani. Az uniós statisztika ilyen eredményszemléletben vizsgálja majd, teljesítette-e a kormány a kitűzött hiánycélt.

Az önkormányzatok pénzforgalmi hiányát a Brüsszelnek küldött jelentés szerint 150 milliárd forintra várja a kormány. A társadalombiztosítási alapok pénzforgalmi hiánya a jelentés szerint valamivel több mint 5 milliárd forint lesz (a hatályos költségvetésben szereplő 87 milliárd körüli hiány helyett, ami valószínűleg az említett tartozáselengedéssel függ össze). Az elkülönített állami pénzalapok viszont 54 milliárd forintos többlettel zárnak idén a kormány várakozásai szerint.

Eszerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya 5,5-6 százalék körül alakulhat idén, ami azt jelenti, hogy a kormány közel kétszer akkora hiányt hozhat össze, mint amit vállalt. Az eredeti, tavaly decemberben elfogadott 2011-es költségvetésben ugyanis 2,94 százalékos hiánycélt fogadott el a parlament.

Permanens büdzsétervezés

Idén háromszor módosította a parlament a költségvetést. Az eredetileg vállalt államháztartási hiány 687,4 milliárd forint volt, amit március végén 685,7 milliárd forintra csökkentett az első módosítás. Ezt követően június végén kellett változtatni a büdzsén, ugyanis a Mol-pakett megvásárlása miatt 1184,3 milliárd forintra kellett növelni a hiányt. Július végén következett a harmadik költségvetés-módosítás, melynek során Matolcsy György úgynevezett 250 milliárdos zárolását építették be a büdzsébe. Mivel a kiadáscsökkentésekkel együtt a bevételi várakozásait is lejjebb tolta a kormány, az utolsó módosítás nem változtatott a hiányszámon.

A pénzforgalmi hiány elszállása ellenére azonban az Orbán-kabinet idén még kényelmes helyzetben van a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyonnak köszönhetően. Az idei államháztartás uniós elszámolásában ugyanis az államhoz került magánnyugdíjvagyont 2011-es bevételként fogják beszámítani. Ez mintegy 2700 milliárd forinttal, GDP-arányosan közel 10 százalékkal javítja a központi költségvetés egyenlegét idén. Így végül a központi költségvetés nem hiányt, hanem 1130 milliárd forintos (GDP-arányosan 3,7 százalékos) többletet fog mutatni a kormány várakozásai szerint – derül ki a Brüsszelnek küldött jelentésből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Pénteken újraindulhat a forgalom az újfehértói vonatbaleset helyszínén

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Több mint ötszáz letartóztatott a Navalnij melletti oroszországi tüntetéseken

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél

Videó: #freenavalny feliratot fújt a külügyminisztérium elé Fekete-Győr, Hadházy és Szél