szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai kereskedés végén tapasztalt emelkedést követve erősödéssel nyithatnak szerdán a legfontosabb nyugat-európai értékpapírpiacok.

A Cantor Index elemzői szerint a londoni FTSE-100 1,33 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 1,63 százalékos, míg a párizsi CAC-40 1,58 százalékos pluszban nyithat. A befektetői hangulatot azonban továbbra is az euróövezeti adósságválság határozhatja meg. "Az elmúlt hónapok ugyanazt mutatják, mint az előző, 2008. évi bankválságot megelőzően. Ez még mind nagyon friss a befektetők emlékezetében, így nem csoda, hogy igyekeznek megszabadulni banki papírjaiktól" – értékelt Joshua Raymond, a City Index elemzője.

Hasonlóképpen vélekedett Louise Cooper, a BGC Partners szakértője, aki elmondta: "az euróövezeti adósságválságra adott válasz nélkül a bankok árfolyamai továbbra is rázós pályát járhatnak be. És nagyon sokan úgy látják, hogy az euróövezeti gondokra nincs is megoldás, így a bankszektort továbbra is a félelem uralja majd".

Némi optimizmust csalhat a befektetői lelkekbe a Financial Times keddi írása, amely vezető beosztású euróövezeti tisztviselőkre hivatkozva arról számol be, hogy az Európai Unió pénzügyminiszterei a bankszektor koordinált feltőkésítéséről tárgyaltak kedden. "Úgy tűnik az euróövezeti pénzügyminiszterek újabb felületi kezelést fontolgatnak. Ezzel még egy napot nyertünk" – mondta Todd Colvin, az MF Global elnökhelyettese.

Negatív irányba hathat ugyanakkor a Moody's Investors Services kedd esti bejelentése, amely szerint három fokozattal rontott Olaszország adóskockázati besorolásán. A szervezet az eddigi "Aa2"-ről – a köztes "Aa3" és "A1" fokozatok kihagyásával – "A2"-re süllyesztette az olasz szuverén kötvényadósság osztályzatát, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A múlt hónap végén egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is leminősítette Olaszországot.

Kedden a FTSE-100 131,06 pontos, 2,58 százalékos romlással 4944,44 ponton zárt. A Xetra-DAX 159,99 pontos, 2,98 százalékos mínusszal 5216,71 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 76,28 ponttal, 2,61 százalékkal 2850,55 pontra esett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Hat szabad intenzíves ágy maradt egész Romániában

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről