szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió bankfelügyeleti hatósága, az Európai Bankhatóság (EBA) a korábbi 5 százalékos alaptőke arány (core Tier 1) helyett 7 százalékos küszöb mellett ismétli meg a nyári banki stresszvizsgálatokat - mondták a Reuters brit hírügynökségnek EBA-s és banki források kedden.

A források arról tájékoztattak: egyelőre eldöntetlen kérdés, hogy az új, Basel III szabályozásnak, vagy a korábbiaknak megfelelően definiálják az alapvető tőkét. Az ügyet jól ismerő banki források elmondták: azokat a bankok, amelyek elbuknak az újabb, keményebb próbán, arra kérik majd, hogy erősítsék meg tőkepozíciójukat. Egy banki forrás szerint "a bankok jelentős hányada el fog bukni a stresszvizsgálatokon".

Az EBA kedden arról tájékoztatott, hogy a nemzeti hatóságok közreműködésével újabb adatokat gyűjt az európai pénzintézetektől. A Dow Jones üzleti hírügynökség pénteken jelentette, hogy európai uniós források szerint tagállami vezetők arra kérték fel az EBA-t: vizsgálja felül nyári tesztjeinek eredményeit, hogy azok jobban tükrözzék a romló gazdasági kilátásokat A forrás akkori beszámolója szerint a gazdasági és pénzügyminiszterek október 4-i ülésén már szó volt az újabb tesztekről, és a kormányzatok képviselői egy csütörtöki szakmai értekezletet követően kérték fel az EBA-t a feladatra. A szervezetnek az euróövezeti vezetők október 17-i üléséig kellene végrehajtani a szigorított vizsgálatokat.

A legutóbbi, júliusban közzétett banki stresszvizsgálatok eredményei alapján a 90 vizsgált bankból nyolc bukott el Az egyes bankok tájékoztatásai alapján öt spanyol, két görög és egy osztrák bank, a Volksbank bukott meg a stresszteszten. A közzétett eredmények alapján 16 európai pénzintézetnek volt 5-6 százalék közötti alacsony, de elégséges tőkemegfelelési mutatója. Ezek között hét spanyol, két német, két görög és két portugál bank volt. A nyári vizsgálatot követően számos kritika érte az EBA-t, mivel modelljei nem feltételeztek egy jelentősebb görög államcsődöt, illetve annak esetleges tovagyűrűző hatásait. Így - befektetők szerint - az egy évvel korábbi stresszvizsgálatokhoz hasonlóan túlságosan enyhe volt, kevés valódi információt tartalmazott az EBA jelentése.

Az egyetlen nyáron vizsgált magyar bank, az OTP Bank Nyrt. tájékoztatása szerint a becsült, hibrid tőkeelemek nélküli,  konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutatója a 2010. év végi 12,3 százalékhoz képest 2012-ben az alapforgatókönyv mentén 17,2 százalékra, a pesszimista forgatókönyv esetén pedig 13,6 százalékra  módosult volna, így a bank eleget tett a stresszteszthez megállapított tőkemegfelelési mutatónak. Az elmúlt évek pénzügyi válsága felértékelte a stabil tőkehelyzet fontosságát, az OTP Bank hagyományosan stabil tőkemegfeleléssel rendelkezett s mindezt az elmúlt években tovább erősítette, elsődleges tőkéje az egyik legmagasabb Európában - közölte akkor a bank. Az MTI információja szerint az OTP dobogós helyet ért el az akkori stresszteszten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Radar 360: Merre tart a Fidesz európai képviselőcsoportja?

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón