szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Bajnai Gordon alapította Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szerint a kormánynak nincs valós, a szükséges intézkedésekkel alátámasztott költségvetési javaslata, és várhatóan módosító indítványokkal fogja korrigálni a büdzsé már benyújtott tervezetét, így akadályozva az átláthatóságot és a tervezhetőséget.

A volt miniszterelnök által létrehozott alapítvány a múlt héten www.kozoskassza.hu címen indított internetes oldalt a költségvetés magyarázatára. Pénteken itt hozták nyilvánosságra véleményüket, amelyet arra alapoztak, hogy a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat értelmében a költségvetési fejezeteket irányító szervek vezetőinek péntekig intézkedési tervet kell készíteniük a 2,5 százalékosra tervezett jövő évi hiánycél, illetve a költségvetési törvényjavaslatban érvényesített megtakarítások biztosítása érdekében.

Az intézkedési tervnek ki kell térnie arra, hogy milyen tervezett változások lehetnek a közfeladatokban, ehhez milyen jogszabály-módosításokra van szükség, illetve arra, hogy az intézményrendszert milyen változások érintik.

A nemzetgazdasági miniszter az intézkedési terveket csak akkor hagyja jóvá, ha azok a költségvetési sorok 2012. évi teljesítését kétséget kizáróan biztosítják - rögzíti a rendelet, azzal együtt, hogy a nemzetgazdasági miniszternek mindaddig vissza kell küldenie módosításra az intézkedési tervet, amíg az az említett feltételeknek nem felel meg. Ez esetben a határidő október 19., Matolcsy Györgynek pedig az intézkedési tervekről és jóváhagyásukról október 21-ig összefoglalót kell készítenie.

A Bajnai-alapítvány véleménye ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy a költségvetési törvény tervezetét szeptember végén nyújtotta be a kormány. Az ezt megelőző egyeztetések célja az volt, hogy a költségvetési törvény tervezetébe olyan számok kerüljenek, amelyek az adott feladat végrehajtásához megfelelők - írták, megjegyezve, fontos szempont az is, hogy a részletes költségvetési számokat tartalmazó fejezeti köteteket a kormánynak pénteken kell benyújtani az Országgyűlés elé.

©

"A kormányhatározat tehát azért fontos, mert megtudtuk belőle, hogy (...) a benyújtani tervezett fejezeti kötetek mögött nincsenek jóváhagyott, ütemezett és számokkal alátámasztott intézkedések; (...) a fejezetet irányító vezetőknek egynapos határidővel kell intézkedési tervet készíteni azok végrehajtását illetően" - közölte az alapítvány. Értelmezésük szerint ez azt jelenti, hogy az egyes költségvetési fejezetek tervezését a miniszterek úgy végezték el, hogy azokat intézkedések azóta sem alapozzák meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!