szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kedvező euróövezeti fejlemények hatására erősödéssel zártak hétfőn a legfontosabb ázsiai értékpapírpiacok.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,50 százalékkal 8879,60 pontra nőtt alacsony forgalom mellett. Az átfogóbb Topix 1,75 százalékkal 761,88 pontra emelkedett.

A dél-koreai Kospi 1,62 százalékos többlettel 1865,18 ponton zárt hétfőn. A nap nyertesei az olajipari és légi közlekedési papírok voltak.

A piaci optimizmust elsősorban az iparosodott és fejlődő államok G20-as csoportjának hétvégi pénzügyminiszteri találkozója okozta, amelyen világossá vált: egyre inkább körvonalazódik az átfogó válasz az euróövezeti adósságválságra. Médiaértesülések szerint a csomag három elemből áll majd: a banki tőketartalék-ráták megemeléséből, az euróövezeti mentőcsomagok motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak bővítéséből, illetve egy újabb görögországi mentőcsomagból. A mentőprogramot a hétvégi európai tanácsi ülésen fogadhatják el az európai vezetők.

A válság megoldásának lehetőségére, a kockázatvállalási kedv visszatértével erősödtek a részvényárfolyamok, miközben az állampapír-piaci hozamok mérséklődtek.

Közép-európai idő szerint nyolc óra után nem sokkal Kínában a Shanghai Composite mutató 1,46 százalékos mínuszban, a hongkongi HSI 1,20 százalékos pluszban, míg Mumbaiban, India pénzügyi központjában a Sensitive mutató 0,48 százalékos csökkenéssel állt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!