szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kormány elfogadta a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos stratégia végrehajtásáról készült 2009-es és 2010-es országgyűlési jelentést - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálom.

A jelentés legfontosabb üzenete, hogy nemzetstratégiai érdek Magyarország GMO-mentes állapotának fenntartása. Így génmódosított szervezettel (GMO) szennyezett vetőmagot vagy szaporítóanyagot Magyarország területén tilos termeszteni. A kormány a vetőmagok GMO szennyezettségére vonatkozóan továbbra is a zéró toleranciát érvényesíti.

Az Európai Bizottság 2009-ben ismét meg akarta szüntetni a MON810 génmódosított kukorica magyarországi termesztési tilalmát. Az államfő, a kormányfő, az európai parlamenti és a magyar országgyűlési képviselők, az érintett tárcák, a külképviseletek és szakmai, valamint a civil szervezetek által a moratórium fenntartása érdekében kifejtett erőteljes lobbi-tevékenység eredményeként sikerült meggyőzni az uniós tagállamok többségét, hogy továbbra is támogassák a GM-kukorica magyarországi termesztési tilalmát. 

Az „Amflora” génmódosított burgonya termesztésére is moratóriumot hirdetett Magyarország. A múlt év áprilisában a Magyar Köztársaság keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságára az Amflora termesztését engedélyező európai bizottsági határozatok megsemmisítéséért. A perben Magyarország mellett lépett fel Ausztria, Luxembourg, Franciaország és Lengyelország is, a per jelenleg folyik.

A tájékoztatás emlékeztet: Magyarország adottságai Európában szinte egyedülállóak a mezőgazdasági termelés számára, mert tiszta környezetben, jó minőségű, biztonságos élelmiszer állítható elő. Piaci versenyelőnyt jelent a génmanipulációtól mentes vetőmagtermesztés, hazánk a világon az ötödik, kontinensünkön pedig a harmadik legnagyobb vetőmag-exportőr.

A Kormány olyan viszonyokat szeretne, hogy az emberek elsősorban a jó minőségű magyar élelmiszert választhassák, ne pedig a bizonytalan eredetű külföldit. Az a cél, hogy minél többen fogyaszthassák a helyben termelt, egészséges, GMO-mentes magyar élelmiszert. Többek között ennek köszönhető, hogy az új alaptörvénybe is bekerült a genetikailag módosított szervezetektől mentes mezőgazdaság támogatása - közli a kormány.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!