Szüret után: kiválóak a mustfokok, a savakra vigyázni kell

A legtöbb borvidéken végeztek a szürettel, a szőlő több mint 90 százalékát már leszedték az ültetvényeken - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára hétfőn. Az idei évjárat jó minőségű lehet, mivel a mustfokok kiválóak, viszont a harmónia érdekében a savakra fokozottan kell ügyelniük a borászoknak.

  • MTI MTI
Szüret után: kiválóak a mustfokok, a savakra vigyázni kell

A szőlő szedése már csak azokon a borvidékeken van hátra, ahol különleges minőségű borokat szeretnének előállítani, például töppedt szőlőből. Így Tokaj-hegyalján és az ország több más borvidékén is tart még a szüret.

A főtitkár szerint az idén várhatóan mintegy 400-450 ezer tonna szőlőből mintegy 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe. Ez meghaladja a múlt évi 1,8 millió hektolitert, de elmarad az átlagosnak tekinthető évi 3,0 millió hektótól. A mérsékeltebb termés elsősorban a tavaszi fagyok és a szárazság rovására írható, a növény-egészségügyi gondok ugyanis nem voltak az idén - emlékeztetett Horváth Csaba.

A főtitkár azt is megjegyezte, hogy a magyar borpiacon továbbra is a nagy mennyiségű - főként olasz - import jelenti a legnagyobb gondot. A Magyarországra behozott borok elsősorban az olcsó árfekvésű kategóriában jelennek meg. A főtitkár úgy becsülte, hogy az idén több, mint 500 ezer hektoliter bor kerül majd külföldről az országba.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Mikor jó egy céges hitelajánlat?

Már párszáz milliós hitelnagyság esetén is – akár több tízmillió forinttal – többe kerülhet cégünknek, ha csupán a kamatszint alapján döntünk.