szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetgazdasági miniszter expozéjával megkezdődött a jövő évi adótörvények általános vitája. Matolcsy György szerint a nyugati adórendszerrel nem lehet versenyt nyerni Kelet-Ázsiával szemben. Szabad vállalkozási zónákat is létrehoznának a hátrányos helyzetű területeken.

Magyarország egyértelműen lemaradt a térségben és versenyhátrányba került a 2002 utáni drámaian kudarcos gazdaságpolitika miatt – mondta Matolcsy György a jövő évi adótörvények általános vitáját megelőző expozéjában. Annak a hátterében, hogy az elmúlt 20 évben nem tudott felzárkózni a nyugati világhoz, az adórendszer hibás működése húzódik meg. A nemzetgazdasági miniszter szerint hibás volt az adófilozófia, rosszak voltak az adótörvények.

Matolcsy szerint az EU nem képes kezelni azt a globális versenyhelyzetet, amelyben Kelet-Ázsia versenyelőnyre tesz szert az EU-val szemben. Ennek szerinte az EU adórendszerbeli versenyképtelensége az oka. "A nyugati adórendszerrel nem lehet versenyt nyerni Kelet-Ázsiával szemben" - mondta. Az EU-nak versenyképes
adórendszerre van szüksége, de a "liberális demokráciák erre nem állnak készen".

Tettek és eredmények

A második Orbán-kormány Matolcsy elmondása szerint 2010-ben megelőzött hagyományos és nem hagyományos eszközökkel egy pénzügyi válságot, 2011-ben pedig teljes gazdasági átalakítást indított el.

Ez egy nagyon jelentős lépéssorozat: egyszerre csökkentették az adócentralizációt másfél százalékkal, tudták fenntartani a 10 százalékos társasági adót és megindítani az átállást az egykulcsos személyi jövedelemadóra. 2012-re a kormány az adótörvények keretében azt javasolja, hogy folytassák az átállást olyan adórendszerre, amely jutalmazza a munkavállalást, munkahelyteremtést, a vállalkozást, és elismeri a családok gyermekvállalását.

Matolcsy számításai szerint 500 milliárd forinttal javult a családok helyzete, amiből 170 milliárd a családok gyermekvállalását ismerte el, a többi pedig segített megbirkózni a dráguló élelmiszer- és benzinárakkal és a devizahitel-terhekkel.

A miniszter "szándékolt, de mellékhatásnak" nevezte, hogy Magyarország gazdasága 2011-ben az EU átlagos sebességével növekszik, ami azért inkább csak stagnálás közeli állapot.

Más ez a filozófia, mások a filozófusok

A gazdaságpolitika világos adófilozófiára épít, aminek három célt kell teljesítenie: mindent meg kell tenni az adórendszer egyszerűsítéséért, kiskapuk kizárásáért, illetve azért, hogy mérséklődjön a jövedelmeket terhelő adó, és növekedjen a fogyasztási szektort terhelő adó. E három cél eszköztára révén a munkahelyteremtés, munkavállalás, gyermekvállalás levegőhöz jut, az adózás súlypontját pedig a forgalmi adóeszközökre helyezik át: áfára, jövedéki adóra és zöld típusú forgalmi adókra.

A fogyasztást terhelő adók emelésének (pl. az áfa 25-ről 27 százalékra emelése) az adófilozófia változásán túl a költségvetés hiányának lefaragása az oka, a GDP arányában 2,5 százalékra. A költségvetési hiány és az államadósság csökkentése a legfontosabb gazdaságpolitikai cél.

További lépések, szigorú behajtás

Az adórendszer átalakításának másik eszköze a járulékrendszer átalakítása: középtávú egységes járulékreformra utaló lépések már láthatók. Ilyenek a kismamák vagy a rokkantak, fogyatékkal élők utáni járulékkedvezmény vagy az államigazgatási apparátusból kilépők munkába állítása után adott kedvezmény.

A kismamák esetében, akik visszatérnek dolgozni, nem 24, hanem 20 százalélkos munkáltatói járulékot kell fizetni. A rehabilitációs kártyával rendelkező csökkent munkaképességűek után egyáltalán nem kell majd befizetni a járulékot. Azoknak pedig, akik az államigazgatási bürokráciából távoznak, 50 százalékos lesz a kedvezmény egy évig

Matolcsy szerint szükség lesz majd további lépésekre is, miután az élő munkát terhelő járulékok magasak. A tárca javítaná az adóbeszedés hatékonyságát – a javaslatok révén elérhetik, hogy az állam nagyobb adóbevételekre tehessen szert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével.

Tervezik úgynevezett szabad vállalkozási területek létrehozását is a hátrányos helyzetű területeken, hogy így ösztönözzék a foglalkoztatást és a munkavállalást.

1 millió gyerek és perverz jövedelemelosztás

 

©
Szijjártó Péter a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöke támogatásáról biztosította a kormányt. Kijelentette, hogy Magyarországon nem csak 1 millió munkahely, hanem 1 millió gyerek is hiányzik. Ezért ösztönözni kell a gyermekvállalást, és erre alkalmas az új adórendszer. További előnye, hogy a fogyasztási típusú adók növelésével a gazdagok nagyobb mértékben fognak részt venni a közös teherviselésben. "Aki tízszer többet keres, az tízszer többet adózik", hangsúlyozta Szijjártó.

A bizottság kisebbségi véleményét ismertetve Vágó Gábor (LMP) számon kérte Matolcsy Györgyön az adótörvény kései beterjesztését, illetve azt is, hogy a nemzetgazdasági miniszter személyesen sosem jelent meg a bizottság előtt. Az egykulcsos adó bebizonyította, hogy azokat a célokat, amelyeket megfogalmaztak, nem tudták betartani: stagnált a fogyasztás, nem indult be a gazdaság kifehérítése, jelezte a képviselő, majd kiemelte, hogy az egykulcsos adóval megvalósuló "perverz jövedelemelosztás" az alacsony keresetűeket sújtja.

„Nincs elég söralátét, amire ráférne ez az adórendszer”, az önkormányzatok szabad adókivetési joga pedig a lakosság adósrabszolgaságát jelenti. Ezért Vágó Gábor arra kérte a kormányzati képviselőket, hogy ne szavazzák meg a kormányzati javaslatot, illetve vegyék figyelembe a bizottságban megfogalmazott bírálatokat.

„Az ön által elmondottaknak szavát nem lehet elhinni”, szólította meg Matolcsy Györgyöt Kovács Tibor (MSZP), az egészségügyi bizottság tagja. Szerinte nem igaz az, hogy egyszerűsödik az adórendszer. Kormánypárti képviselők bekiabálása közben megjegyezte, hogy versenyhátrányt is jelent az áfaemelés, hiszen a határok mellett élők át fognak menni más országokba és inkább ott költik el a jövedelmüket.

Az MSZP-s képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a gázolaj példátlanul magas ára versenyképtelenné teszi a kisvállalkozókat. A sör és a bor főzésének bizonyos mértékű adómentessége pedig csak arra jó, hogy az emberek csak nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztással valahogy el tudják viselni a növekvő terheket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy megrendszabályozná a közösségi oldalakat

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe

Radar360: Budapest plakátkampányba kezd, Szlovákia újra országos tesztelésbe