szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma kezdi az Országgyűlés a 2012-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéja után Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke ismerteti a szervezet véleményét a jövő évi büdzséről. A parlamenti szakbizottság előadóinak felszólalása után a képviselők ma 7 órán át tárgyalhatják a költségvetési javaslatot, amelynek harmincórás időkeretű általános vitáját jövő szerdán zárják le.

A 2012-es költségvetésben az államháztartás tervezett hiánya 576,54 milliárd forint, 13 950,63 milliárd forint bevétel és 14 527,17 milliárd forint kiadás mellett. Jövőre - folyó áron - 29 111 milliárd forintra tervezi a kormány a bruttó hazai termék (GDP) összegét. A költségvetés 2,5 százalékos hiánnyal számol.

A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlegét úgy tervezte a kabinet, hogy bevételi és kiadási főösszege egyaránt 2796 milliárd forint legyen. Az Egészségbiztosítási Alap hiánya a törvényjavaslat szerint 34,42 milliárd forint lesz 2012-ben.

A költségvetési vita után a képviselők megtárgyalják a mozgóképtörvény módosítására vonatkozó kormányzati javaslatot, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatását a hatoslottó játékadójának 80 százalékában határozná meg, míg a büdzsében eddig e célra fordított pénzt más kulturális célokra használhatnák. Végül részletes vitát folytat a ház a fideszes képviselőként a Nemzeti Kulturális Alapot elnöklő L. Simon László előterjesztéséről is, aki a pornográf tartalmú termékek és szolgáltatások járulékfizetési kötelezettségének visszaállítását kezdeményezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit

Elkezdték törölni az SZFE-hallgatók korábbi jegyeit és gyakorlati eredményeit