szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlamenti képviselők tegnap este rengeteg módosító indítvánnyal bombázták meg a népegészségügyi termékadóról szóló jogszabálycsomagot. A drasztikus újrahangolási kísérlet élharcosának a mezőgazdasági bizottság elnöke bizonyul: Font Sándor véget vetne a lekvárok, szörpök, extrudált sós rudak és energiaitalok nyakló nélküli fogyasztásának.

Kísértetiesen hasonlít a népegészségügyi termékadó mostani módosítása a nyári, első körös törvénykezésre. Akkor a kormány által benyújtott törvényjavaslatot teljesen szétkapták a fideszesek, ki-ki a maga területét akarta helyzetbe hozni. A kormány a hétköznapi nevén chipsadót a szeptemberi bevezetése után két hónappal egyrészt megemelné, másrészt kibővítené az ízesített sörökre és alkoholos italokra. Az adótörvényekhez szerdán benyújtott fideszes javaslatok azonban tovább módosítanák a chipsadót.

A módosításokban - ahogy nyáron is - most is Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke jár az élen. A fideszes képviselő például ragaszkodik ahhoz, hogy az alacsony gyümölcstartalmú lekvárokat is megadóztassák, ráadásul nem kis mértékben: kilónként 500 forintot vetne ki rá. A szörpök és sűrítmények adóját is megemelné, arra hivatkozva, hogy azokat hígítva fogyasztják, így fajlagosan aránytalanul alacsony adóterhelést jelent más – fogyasztásra kész formában forgalmazott – üdítőitalokhoz képest.

Font módosító indítványai között van az a javaslat is, ami a chipsadó hatálya alá tartozó termékek korábbinál precízebb újradefiniálásait kéri. Ha a parlament megszavazza, akkor üdítőitalnak az az ital minősül majd, amiben a hozzáadott cukortartalom meghaladja a 8 gr/100 ml mennyiséget - ez alól kivételt a 25 százaléknál nagyobb gyümölcs- vagy zöldséghányadú ital kaphatna. Ha az italban a hozzáadott (vagy akár valamelyik termékösszetevője által belekerült) koffein több 10 mg/100 ml-nél, illetve ha ugyanígy, legalább 100 mg/100 ml taurint tartalmaz, akkor energiaitalnak minősül. Ezzel a korábbi kiskapukat, amivel a piaci szereplők többsége így-úgy próbálkozott, bezárja a jogszabály.

©

A különböző élelmiszerek cukor- és sótartalom alapján történő chipsadó alá vonásával kapcsolatban pontosul a cukrászsütemények, az "édességnek elkészített gabonakészítmények" (ergo: müzlik), fagylaltok és jégkrémek, csokoládés, kakaós élelmiszerek, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör és az alkoholos frissítő fogalma is.

Ugyanakkor Font Sándor azt is kéri, hogy a tejből előállított tejtermékeket, így a kakaós tejet, a kakaós italt, a túró rudit vegyék ki a chipsadó hatálya alól. Az adókötelezettség ugyanis szerinte jelentős károkat okoz a tejtermék-előállítás piacán, csökkenti az Iskolatej-programra szánt támogatási összegek felhasználásának hatékonyságát és rontja a tejfogyasztás növelésének esélyét.

A fideszes Koncz Ferenc sem vetne ki a kakaóra adót, indoklása szerint ugyanis a gyerekek csak kakaóval együtt fogyasztanak tejet, annak drágulása így a gyerekek kevesebb tejfogyasztását vonhatja maga után.

Font emellett igényt tartana a népegészségügyi termékadóból befolyt összeg 5 százalékára is. Az eredeti elképzelés szerint a 30 milliárdos tervezett adóbevétel egészét az egészségügy kapná meg, amelyből a dolgozók bérét rendeznék. A fideszes agrárpolitikus ennek 5 százalékát átcsoportosítaná a központi költségvetésbe, hogy abból az egészséges élelmiszerekről tájékoztató kampányt finanszírozzák.

Rogán Antal pedig a chipsadót kivetné az extrudálással készült sós élelmiszerekre is, mert szerinte sótartalma miatt azonos hatású, mint a pörkölt vagy a sütött termék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!