szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezetben októberben átlagosan 3,0 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly októberben.

Az EU statisztikai hivatalában hétfőn előzetes becslésként közölt adat kissé rosszabb az elemzők által jósolt 2,9 százaléknál, de nem haladta meg a szeptemberit: az előző hónapban is 3,0 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben, sokkal gyorsabb az augusztusi, 2,5 százalékos ütemnél.

©

Az Európai Központi Bank (EKB) célja legföljebb 2 százalékos tizenkét havi infláció. A drágulás gyorsulására hivatkozva idén eddig két lépésben, áprilisban, majd júliusban emelte negyed-negyed százalékponttal alapkamatát 1,50 százalékra 1,0 százalékról. Az addigi rekord alacsony, 1 százalékos szint 2009 májusa óta volt érvényben.

A bizonytalannak tartott energia-, élelmiszer- és alkohol-dohányárak nélkül számolt maginfláció szintén nőtt szeptemberben, de 1,6 százalékos szintje továbbra is messze elmaradt az EKB tűrésküszöbétől. Valószínű, hogy októberben is főleg az energiaárak emelték az inflációt, ezért elemzők szerint az EKB még tovább várhat a kamatemelés újrakezdésével.

Türelemre inthetik az EKB-t a gazdaság lassulására utaló jelek, egyebek közt az, hogy - szintén hétfőn megjelent adat szerint - az euróövezetben szeptemberben átlagosan 10,2 százalékosra nőtt a munkanélküliség az augusztusi 10,1 százalékról, elsősorban a spanyol, az olasz és a szlovák munkanélküliség növekedése miatt.

Magyarországon szeptemberben 9,9 százalékosra csökkent a munkanélküliség az augusztusi 10,3 százalékról, az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban