szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oltalom alá került a magyar fűszerpaprika, ám ennek ellenére a termelők egyelőre ódzkodnak a tisztán hazai pirospaprikát tartalmazó termék előállításától.

A paprikatermesztők már évekkel ezelőtt alig várták, hogy eredetvédett legyen a magyar paprika, mégis alig kerül tiszta, eredeti hazai termék a szupermarketek polcaira - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A termelőknek az uniós oltalom miatt ugyanis nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni.

Az uniós oltalommal járó szabályok szinte sodorják a termelőket afelé, hogy külföldivel keverjék saját paprikájukat. Feltételként szabták ugyanis a paprika színanyag tartalmát, amely időjárásfüggő. Ha Magyarországon kevés a napsütés, és így kevés a színanyag-tartalom, akkor a hatósági előírásoknak megfelelően fel kell javítani, általában a melegebb éghajlatú országokból hozott paprikával.

Az áruházláncokban kapható magyar-külföldi paprika keverékek megfelelnek az eredetvédett termék előírásainak. Komjáti Endre, a dél-alföldi fóliás paprikatermesztők egyike azt mondta, tudathasadásos állapothoz vezet a jelenlegi helyzet, a külföldi pirospaprika behozatala ugyanis fontos a feldolgozónak, „mert ő megvásárolja, mondjuk, kettő dollárét, eladja ötért, belekeveri a magyar paprikát, és ezt olcsón eladja”. A vásárlóknak ugyancsak ez az érdeke, mert az idegen országokból érkező nagy mennyiségű paprikával kevert magyar paprikát így olcsón tudja megvenni a a boltban – tette hozzá Komjáti Endre.

A fűszernövény termése idén kiváló, a Szegedi Paprika Zrt. így nem importál, rosszabb években azonban spanyol paprikát hoznak be.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!