szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Románia és a nemzetközi hitelezői 1,7-2,7 százalékos gazdasági növekedésre számítanak 2012-ben, az államháztartási hiánynak pedig nem szabad meghaladnia a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékát - ebben állapodtak meg a román hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége.

Pénteki román hírügynökségi jelentések szerint Traian Basescu román államfő jelentette be a jövő évi költségvetés sarokszámait azt követően, hogy előző nap újból találkozott az IMF bukaresti küldöttségének tagjaival, akik november 7-ig felülvizsgálati látogatáson tartózkodnak a román fővárosban. Traian Basescu szerint a felek megállapodtak abban, hogy a jövő évi költségvetés államháztartási hiányát GDP-arányosan 1,9 százalékra tervezik, de az év végéig elérheti a 2,5 százalékot, ha Románia a jövő év első felében mérsékelni tudja az állami vállalatok veszteségeit. Az Európai Unió szigorúbb számítási módszere szerint a 2,5 százalékos deficit a GDP 3 százalékának felel meg - tette hozzá Basescu.   

Rámutatott, hogy a gazdasági növekedés tekintetében azért hagytak a GDP 1 százalékának megfelelő mozgásteret, mert Görögország és az eurózóna válsága nagymértékben befolyásolhatja Románia gazdasági eredményeit. Az eurózóna államadósság-válságának kirobbanása előtt a román hatóságok a jövő évre még 4 százalékos gazdasági növekedésben reménykedtek. Az IMF elsősorban azt várja el Romániától, hogy rövid távon tegye hatékonyabbá állami vállalatait, szüntesse meg azok veszteségeit, hosszabb távon pedig privatizálja. 

Basescu szerint Romániának megvannak a növekedéshez szükséges belső erőforrásai, ami egyebek között az állami vállalatok korrekt menedzsmentjében, az energiaipar növekedési lehetőségeiben, valamint a költséghatékonyságra irányuló egészségügyi reform folytatásában rejlik. A román államfő szerint Románia most felkészültebb egy esetleges újabb nemzetközi gazdasági válságra, mint 2008-ban, főként amiatt, hogy továbbra is hitelmegállapodása van az IMF-el, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal.

Románia tavasszal kötött újabb két éves többoldalú nemzetközi elővigyázatossági hitelmegállapodást, amelynek értéke meghaladja az 5 milliárd eurót. A váratlan válsághelyzetre tartalékolt hitelcsomag     jóval kisebb, mint a 2009-ben megkötött és idén tavasszal lejárt, 20 milliárd euró összegű készenléti hitelszerződés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

300 millióval segíti meg a kormány a DVTK-t

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja