szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint az MVM offshore ügyeiben ma már gyanúsított státuszú Szász Andráshoz köthető spanyol céggel is szerződésben állt a kérdéses időszakban Baji Csaba, az MVM Zrt. jelenlegi vezérigazgatója.

A magyar Wikileaks, az Átlátszó.hu birtokába került dokumentumok szerint az MVM Zrt. jelenlegi vezérének, Baji Csabának a cége, a B.CS. Kontroll Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt. (ma S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.) 2007 és 2010 között havonta négyezer eurót számlázhatott a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore ügyekben több szálon is érintett ibizai Puerto 2006 s.l. nevű cégnek.

A Fideszhez köthető MVM-vezér Baji 2006-tól stratégiai tanácsadója volt az MVM akkori, Kocsis István-féle menedzsmentjének is, amely később a külföldi terjeszkedés szükségességével, annak „alkotmányos költségeivel” indokolta az államnak sokmilliárdos kárt okozó offshore ügyleteket.

Az atlatszo.hu kikérte az MVM Zrt.-től a B.Cs. Kontroll és az MVM Zrt. között köttetett szerződést és a teljesítésigazolásokat, ám csak a szerződést és a módosításait kapták meg, a megbízási díjat kitakarták. A hiányzó adatokért a lap a bírósághoz fordult, hogy a nyilvánosság is megismerhesse ezeket az információkat.

Az MVM offshore-ügyekben lefolytatott, az MVM 2009-es büntetőfeljelentését megalapozó belső vizsgálat során kiderült, hogy az MVM-milliárdokkal kistafírozott külföldi cégek egytől egyig a kalandos múltú Szász Andráshoz köthetők, ő járt el többek között a ciprusi Aquifex Ltd. és a luxemburgi Power Investments II. s.á.r.l. nevében is - írják.

A képet tovább árnyalja, hogy Szász András Kocsis István MVM-vezér fizetett tanácsadója volt a kérdéses időszakban, és ő intézte Kapolyi László bizonyos, az MVM-hez köthető ügyeit is, például az MVM-nek szintén tízmilliárdos nagyságrendű veszteséggel végződő Kárpát Energo befektetéseket.

Szász képviseli a spanyol bejegyzésű Puerto 2006 s.l. nevű céget is, amely 2007-ben 460 ezer euró előleget kapott az MVM-től egy erőmű-beruházással és -privatizációval kapcsolatos tanácsadói szerződés alapján. A Puerto 2006 s.l. azonban nem teljesített, a cégcsoport 116 millió forint értékvesztést számolt el emiatt 2008-ban.

Szász Andráshoz köthető az a cég, az Esplanade Kft. is, amelynek 40 millió forintos paksi tanácsadói szerződése miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya júliusban az ügyben elsőként meggyanúsította Molnár Lászlót, az MVM Zrt. akkori vezérigazgató-helyettesét. Meggyanúsítása óta, októberben Molnár elhalálozott - számol be az atlatszo.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Ezért ne mondjunk igent minden kérésre

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról

Vona Gáborék népszavazást kezdeményeznek a külföldön élők levélszavazatáról