szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mellár Tamás közgazdász szerint kezdi érzékelni a kormány, hogy nagy a baj. Kínai és szaúdi forrásokból nem fogjuk tudni finanszírozni az államháztartást - nyilatkozta az atv.hu-nak.

A forint továbbra is "hintázni" fog, mert a görög válság biztosan nem oldódik meg gyorsan. Magyarország "borzasztóan" sebezhető az igen magas államadósság miatt, és azért, mert a gazdasági növekedés a külföldi tulajdonú vállalkozások exportjától függ - mondta Meller Tamás közgazdász az atv.hu-nak.

Mellár Tamás
©

"Kockázatos játék" lenne az export fellendítése érdekében a forint leértékelődésére játszani, Meller szerint a kormány is belátta, hogy ez veszélyes, mert már a végtörlesztést sem erőltetik. A közgazdász szerint érdemes lenne a belső piacra összpontosítani, valamint az élelmiszer- és a mezőgazdaságot fejleszteni. Az államadósság csökkentését nem a nyugdíjpénztári megtakarításokból kéne finanszírozni, hanem szükség lenne arra, hogy valóságos teljesítmény álljon mögötte.

Az IMF-et "udvarisan meg lehetne hallgatni", mivel a kínai és szaúdi forrásokból nem tudjuk finanszírozni az államháztartást, ezért egy esetleges leminősítés esetén a Valutaalaphoz kellene fordulnunk - véli Mellár.

A szakember az állampolgároknak azt javasolja, hogy akinek van megtakarítása, azt a devizahitel csökkentésére használja, a fogyasztási szintünket pedig a bevételeinkhez igazítsuk. A munkaerőpiacon való megmaradásnak a szakképzés lehet a kulcsa, mert az alacsony végzettségűek körében a legmagasabb a munkanélküliség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Súlyos buszbaleset történt Brazíliában, 21-en meghaltak

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón