szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pluszban álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a csütörtöki kereskedés leállítása előtt mintegy két órával. Ebben szerepet játszott, hogy meglepetésre csökkent a munkanélküli-segélyt először kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, miközben bizonyos előrehaladást sikerült elérni az euróövezeti adósságválság megoldásában.

Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,27 százalékkal 11 930,84 pontra nőtt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,38 százalékkal 2631,64 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 1,06 százalékkal 1242,12 pontra erősödött.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint a múlt héten 390 ezer volt a munkanélküli segélyért először folyamodók száma, ami április közepe óta a legalacsonyabb. A mutató második hete csökken, és a szakértők esélyt látnak arra, hogy mérsékelt javulás állhat be az amerikai munkaerőpiacon. Az amerikai munkanélküliség 9,0 százalékra csökkent októberben a szeptemberi 9,1 százalékról.

Szerdán jelentős mínuszban zártak az amerikai tőzsdemutatók. Ebben szerepe volt annak, hogy az olasz kötvények hozamszintje veszélyesen magasra nőtt, miközben az euróövezet másik nagy betege, Görögország szerdán nem volt képes kiállítani új kormányfőt a lemondott helyére. A kereskedők szerdán még igen borúlátóan vélekedtek az olasz és a görög adósságválság kapcsán. Akkor azt mondták, hogy a helyzet rosszabbodása globális recessziót indíthat el.

Ezek a félelmek azonban mérséklődtek csütörtökön, miután Olaszország 6,8 milliárd euró értékben tudott állampapírokat értékesíteni, méghozzá a szakértők által vártnál kedvezőbb, 7 százalék alatti hozamokkal.

Csütörtökön felerősödtek azok a várakozások, hogy Mario Monti közgazdász vezetésével alakul új olasz kormány. A legderűlátóbb forgatókönyv szerint a római parlament legkésőbb vasárnapra megszavazza a gazdasági reformcsomagot. Ezután a többség nélkül maradt kormányfő, Silvio Berlusconi benyújtja lemondását, az államfő megkezdi a pártokkal a konzultációt, és a jövő héten szakértői kormány állhat fel Mario Monti közgazdász vezetésével.

A másik, pénzügyileg ugyancsak megbicsaklott dél-európai országból, Görögországból is jó hír érkezett csütörtökön. Egy nappal a szerdai fiaskó után csütörtökön a pártok megegyeztek az új miniszterelnök személyéről. Független pénzügyi vezetőt választottak: a 64 éves Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank (EKB) volt alelnöke, a görög jegybank egykori vezetője lesz az új koalíciós kormány miniszterelnöke Görögországban. Az új kormány tagjai péntek délben teszik le az esküt, és valószínűleg  februárig, az előre hozott választásokig irányítják az országot.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 1,84 dollár  emelkedéssel 97,58 dolláron állt. Ugyancsak röviddel 20 óra előtt az euró 1,3612 dollárra erősödött a szerda késő esti 1,3541 dollárról (+0,53 százalék). A dollár 77,80 jenről 77,63 jenre gyengült (-0,23 százalék). A decemberi lejáratú aranyár 30,6 dollár (1,71 százalék) csökkenéssel 1761,0 dolláron állt csütörtökön este 8 óra körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben