szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar kormány morálisnak és helyénvalónak tartja a tehermegosztást az üzleti élet, az állami szektor és a háztartások között, és ez az álláspont határozta meg eddigi gazdasági intézkedéseit - közölte csütörtökön Londonban Orbán Viktor. A kormányfő "példátlanul jó hírnek" nevezte, hogy az EU-bizottság aznapi előrejelzése szerint a jövő évi magyar államháztartási hiány a hazai össztermék 3 százaléka alatt lesz.

A magyar kormányfő a tekintélyes London School of Economics egyetem hallgatósága előtt tartott előadásában kijelentette azt is, hogy a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez "nagyon kockázatos döntés volt", de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő a magyar államadósság-besorolások esetleges leminősítésének kockázatára vonatkozó kérdésre azt mondta: a magyar kormány szokványos és nem szokványos módszerek elegyét alkalmazza, és ezek között van olyan, amelyik nem nyeri el az elemzők és a hitelminősítők tetszését. Az eredmények azonban már jelentkeznek - tette hozzá. A kormányfő felidézte, hogy a hitelminősítők októberben végezték el esedékes vizsgálataikat Magyarországgal kapcsolatban, és e vizsgálatok eredményét valószínűleg november vége táján közzéteszik.

Orbán Viktor még az előadás előtt magyar újságíróknak nyilatkozva "példátlanul jó hírnek" nevezte, hogy az EU-bizottság csütörtöki előrejelzése szerint is a hazai össztermék 3 százaléka alatt lesz jövőre a magyar államháztartási hiány. "Ha ehhez hozzátesszük, hogy 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, és azóta egyetlen egyszer sem tudtuk a vállalt 3 százalékos szint alatt tartani a hiányunkat, akkor azt kell mondjam, hogy ez óriási eredmény" - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor, londoni előadása előtt
©

Hozzátette, hogy Magyarország "elit klubba" került, tekintettel arra, hogy a 27 tagállam közül jelenleg hét képes az ezen a szinten maximált hiány tartására.

A miniszterelnök szerint azonban a következő csata, amelyet az országnak meg kell vívnia, a növekedési csata lesz. A nagy európai gazdaságok - Németország, Franciaország - jövőre várható gazdasági növekedése gyenge, és Magyarországnak "rendkívül nehéz lesz" 1,5-2 százalékos növekedési ütemet úgy elérnie, hogy a többiek messze elmaradnak ettől - mondta Orbán Viktor.

A magyar kormánynak ezért szerinte növekedési tervet kell készítenie, és az előző napi kormányülésen ő meg is bízta ezzel a gazdasági minisztert. Orbán Viktor közölte: reményei szerint ezt a tervet egy-két héten belül a kormány a nyilvánosságnak is bemutathatja.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaságnak a külföldi előrejelzések fél százalék körüli növekedést valószínűsítenek, a miniszterelnök kijelentette: úgy kell cselekedni, ahogy az államadósság esetében is történt. "Az államadósságról is olyasmik hangzottak el, hogy az adósságráta elhagyta a 80 százalékot, és a magyarok már nem tudják ezt megfékezni. Megfékeztük, most hetvenegynéhány százalékon van az adósság" - mondta Orbán Viktor.

Szerinte egy éve a költségvetésre is azt mondták külföldön, hogy a 2011-es költségvetés jó lehet, de "a 2012-est a magyarok nem tudják megcsinálni, ám jól látható, hogy azt is megcsináltuk". A kormányfő szerint a magyaroknak minden egyes kételyre határozott tervekkel kell előállniuk, és ezeket végre is kell hajtani.

Az idei költségvetési hiány a nyugdíjrendszer átalakításának eredményeként lett jó, a jövő évi pedig azért lesz jó, mert a nyugdíjrendszer átalakítása után elkezdődik az egészségügyi rendszer ésszerűsítése, és megszűnik mindenfajta állami pazarlás. Mindig van megoldás, csak azon múlik az eredmény, hogy egy adott ország vezetése képes-e a szükséges lépéseket megtervezni és végrehajtani - mondta a magyar miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Koronavírus: 199 beteg meghalt, 1645 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 199 beteg meghalt, 1645 új fertőzöttet találtak

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?

Változókor: törvényszerű-e az úszógumik megjelenése?