szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyénenként és vállalkozásonként alaposan át kell számolnia mindenkinek, érdemes lesz-e 2012-ben is az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) választania. Ez mindenekelőtt a költségszinttől függ majd. A szakértők szerint a cégek többsége valószínűleg váltani fog, és az adónem elveszti értelmét.

Az eva megtartása mellett negyven százalékra emelné a kormány az adó kulcsát - derült ki hétfő délelőtt.

Hegedüs Sándor, a RSM DTM Hungary adópartnere szerint ez a döntés alaposan átrendezi a helyzetet. Egyedileg mindenkinek újra kell gondolnia, hogy mi éri meg neki jobban – mondta a hvg.hu-nak a szakértő, aki szerint 20-25 százalék költséghányad körül fordulhat át a rendszer. Vagyis efölött jobban megéri majd egyéni vállalkozóként 16 százalékos szja-t, társas vállalkozásként 10 százalékos társasági adózást választani.

A számítást nehezíti, hogy az szja-ban megmarad a szuperbruttó a negyven százalékos diktált költséghányad mellett, míg a társas vállalkozásoknál az osztalékadó árnyalja az összképet – tehát alapos számításokra, egyéni mérlegelésre lesz szükség.

Normál evázók: 32 százalékos adókulcsnál fordul a kocka

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint valahol 32 százalékos adókulcsnál van a határ azoknak a cégeknek az esetében, akiknek az evát kitalálták (vagyis amelyek költségeket alig vagy egyáltalán nem tudnak elszámolni). Nekik efölötti kulcs alkalmazása esetén érdemesebb lesz a normál társasági adózást választani. A 40 százalékos eva-kulcs azoknak érheti meg, akiknek a cége a nettó bevétel legfejlebb 30 százalékát tudja költségként elszámolni.

Eva: csak magas költséghányad mellett éri meg
©

Vadász Iván adószakértő szerint az eva meg fog szűnni, mert az evások többsége egyéni vállalkozó, akik nagyjából tíz százalék körüli költséget szoktak elszámolni - és nekik már ezen a szinten is érdemesebb lesz az szja-körben adózniuk.

Egy biztosnak látszik: az eva, ha nem szűnik is meg a következő adóévben, egyre kevésbé éri majd meg az egyéni és társas vállalkozásoknak. Mivel csökken az igénybevevők száma, az adónem léte feltehetőleg okafogyottá is válik. Vagyis miközben a kormány megmentette, valószínűleg ki is nyírta ugyanazzal a mozdulattal az evát. Ez még akkor is igaz lehet, ha a cégek elkezdenek újra számlákat gyűjteni és a költségeiket kreatívan elszámolni.

Az evásoknak a jelenlegi szabályok szerint a bruttó (áfával megnövelt) bevételük után 30 százalékot kell adózniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!