szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Marad az eva, igaz, 40 százalékos lesz – ebben állapodott meg Orbán Viktor és a Fidesz frakciója. A miniszterelnök mindezt úgy tálalta, hogy a képviselőcsoport meggyőzte őt az adónem megtartásáról. A kormány és a mögötte álló két parlamenti frakció már három hete vitatkozik az eva megtartásáról, illetve a kivezetéséről.

"Ők győztek meg engem" – így válaszolt a Fidesz-KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban Orbán Viktor miniszterelnök arra az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) jövőjére vonatkozó újságírói kérdésre, hogy mivel győzte meg a képviselőcsoportot.

Egy kormánypárti képviselő viszont azt állította a hvg.hu-nak, hogy a megállapodás értelmében 40 százalékos lesz az eva-kulcs, az értékhatárt – az az összeg, ami alatt ez az adófajta választható – viszont 30 millióra emelik. „Viktor már az ülés elején jelezte, hogy meggyőzhető, de jelezte, csak akkor megy bele kompromisszumba, ha emeljük az eva kulcsát” – mondta a hvg.hu-nak a neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselő, hogyan indult az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló vita a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén. Információink szerint a képviselők kézfeltartással szavaztak, és a döntés egyhangú volt.

Lázár János sajtótájékoztatóján megerősítette a kiszivárgott híreket. Az eva 2012 utáni sorsáról a frakcióvezető elmondta: addig áttekintik, hogyan alakítható ki egy új rendszer, amelynek egyik alapja az átalányadózás kiszélesítése lehetne 2013. január 1-jétől.

Úgy marad, hogy közben megy

„Tapintható volt az ellenállás, ezt érzékelte a miniszterelnök is, így nem volt igazából vita, látta, hogy a képviselők több mint kétharmada nem akarja az eva eltörlését” – mondta egy kormánytag, aki szerint „a képviselők csak az emberek véleményét katalizálták, mert akikkel ők találkoznak, azok is az eva megtartását akarják”. Végül az a megállapodás született, hogy az evából szedi be a kormány azt a többletbevételt, amit ennek eltörléséből terveztek – így emelkedett 40 százalékra a mérték.

Orbán Viktor a frakcióban – nem volt nehéz meggyőzni
©

A hvg.hu-nak több fideszes és KDNP-s képviselő is azt mondta, a frakciók főleg azt kifogásolták, hogy a kormány már januártól kivezetné az adófajtát a rendszerből. „Jeleztük, elvárjuk a gazdasági tárcától, hogy dolgozzon ki egy alaposabb tervet, ha már ki akarja vezetni az evát. Álljon elő jövőre egy olyan konstrukcióval, ami képes pótolni ezt az adót, ugyanakkor a kiskapukat is bezárja, hogy valóban a kisvállalkozók, és ne tehetős ügyvédek éljenek vele” – mondta az ülésen részt vett egyik kormánypárti politikus. A kormánypárti képviselő azt mondta, a két frakcióban úgy ítélik meg, hogy az adókulcs emelés ellenére az egyszerűsége miatt még mindig vonzó lesz a vállalkozók számára az eva.

Hetek óta harcolnak

A kormány és a Fidesz frakciója három hete vitatkozik az egyszerűsített vállalkozói adó sorsáról. Koszorús László fideszes képviselő még október 26-án nyújtotta be a 2012-es adótörvényekhez azt a módosító indítványát, amely már januártól kivezetné az evát az adórendszerből. A hvg.hu-nak korábban kormányzati és fideszes források is azt mondták, a képviselő a kabinet kérésére terjesztette elő a javaslatát, amit november 2-i ülésén támogatásáról is biztosított a kormány, ám ezzel egy időben az Országgyűlés fideszes többségű számvevőszéki és költségvetési bizottsága leszavazta.

Lázár János frakcióvezető több alkalommal nyilvánosan is kiállt az eva védelmében. Az eva megszüntetésével foglalkozó kormányülés előtt a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt nyilatkozta, szerinte meg kell tartani ezt az adófajtát, már csak azért is, mert a kormánypártok a szeptember elején tartott hajdúszoboszlói frakcióülésen is az eva megtartását javasolták.

A kormánypárti frakció egyik erős embere, a gazdasági bizottság elnöke, Rogán Antal a múlt héten kidolgozott egy kompromisszumos megoldást, ami a kormány elé vittek – sőt, a KDNP képviselőcsoportja is jelezte, hogy ragaszkodnak az eva megtartásához –, ám a kormány a november 10-i ülésén ismét az eva jövő évi kivezetése mellett érvelt. Így került vissza a kérdéskör a frakció elé.

Adok-kapok

Fideszes források korábban a hvg.hu-nak azt nyilatkozták, hogy amíg a kormány gazdasági és pénzügyi érvekkel állt elő, a frakcióban főleg politikai szempontokkal védték az evát: azt hangsúlyozták, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót igénybe vevő közel 100 ezer kisvállalkozót – és családtagjaikat – nem kéne elidegeníteni a kormánypártoktól.

Lázár János és Rogán Antal – védték az evát
©

Információink szerint a fideszes szakpolitikus-képviselők úgy számoltak, hogy az eva kivezetése ráadásul nem növelné a költségvetés bevételeit, mert a számlagyűjtéssel jelentős mértékű költségeket írnának le a vállalkozók. A múlt hét csütörtöki kormányülésen sajtóértesülések szerint az NGM szakértői viszont statisztikákkal bizonygatták, hogy az evások többsége nem „rászoruló” kisvállalkozó, hanem tehetős vállalkozók, akik csak kihasználják az egyszerűsített vállalkozói adó teremtette adózási kiskaput.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a 2011-es költségvetésben még arra számított, hogy a következő években fokozatosan nőni fog az evából befolyó bevétel. A minisztérium előrejelzése szerint a gazdasági válság okozta idei és jövő évi visszaesés, illetve megtorpanás után 2014-re több mint 40 milliárddal – az idei 196 milliárdról 242,8 milliárdra – nőhet az adófajtából származó bevétel. Viszont a terv időarányos részét már az idei év első kilenc hónapjában sem sikerült teljesíteni: eddig összesen 86,5 milliárd folyt be. Ezért az Országgyűlés idén egyszer már módosította a tervezetet, 180 milliárdra csökkentve az idei bevételi tervet.

Az evából származó tervezett bevétel egyébként a beszedési tapasztalatok függvényében módosult: míg a 2011-es költségvetési törvényjavaslat 2012-re még 208 milliárd forint evabevételt vetített előre, ez a benyújtott jövő éviben 179 milliárdra szelídült.

Többmenetes mérkőzés

Kormányzati források szerint az eva sorsáról döntő november 2-i kabinettanácskozáson a Nemzetgazdasági Minisztérium szorgalmazta az egyszerűsített vállalkozói adó kivezetését. Az NGM egyrészt az adórendszer egyszerűsítésére hivatkozott, másrészt azzal érvelt, hogy az euróválság miatti gazdasági visszaesés több mint 50 milliárdos lyukat üthet a jövő évi költségvetésen, amit a bevételek növelésével – így az eva kivezetésével – kell betömni, mert a kiadások további csökkentésére nincs lehetőség. Ezt az érvelést források szerint Orbán is elfogadta, aki állítólag azért nem támogatta a kompromisszumos megoldást, mert nem akart az eva ügyében „sumákolást”.

Orbán Viktor és Matolcsy György – nem tűrik a sumákolást
©

A kabinet döntését a frakció a múlt hétfői ülésén továbbra is ellenezte, annak ellenére, hogy a miniszterelnök közel egy órán keresztül beszélt a képviselőknek a nehéz gazdasági helyzetről és arról, hogy „nagyon kicsi a mozgástér”.

A frakcióülést követően Lázár azt mondta, a Fidesz szerdáig ki fog dolgozni egy újabb javaslatot, amelyet a kormány elé terjesztenek. Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának hétfő délutáni ülésén már három lehetőséget vázolt fel az eva módosítására: vagy megszűnik, vagy, ha marad, akkor a bevételi határ 30 millió forintra, illetve az adókulcs 35 százalékra emelkedne. Rogán azt javasolta, hogy 2013 előtt ne szüntessék meg az evát, ebben az esetben az evásoknak az eva helyett lehetővé tennék a személyi jövedelemadózásban már létező általányadó-fizetést, ami szintén egy egyszerűsített adózási forma elsősorban kiskereskedőknek és mezőgazdasági kistermelőknek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/Népszabadság Gazdaság

Népszabadság: új adó jöhet az eva helyett

A mostani evázók számára "lesz egy új adónem", az átláthatatlan számlázás visszatérésének a megelőzésére - értesült a Népszabadság kormányzati körökből. A lap szerint az eva megszűnésének esetére ezt valószínűsítik fideszes és KDNP-s politikusok is. Arra a kérdésre, hogyan kell ezt elképzelni, a lap nem kapott választ.

Origo Gazdaság

Origo: beindíthatja a számlagyárakat az eva eltörlése

Nehezen előre látható folyamatot indíthat el az eva eltörlése. Egy adószakértő szerint nem történne semmi különös, nem tűnnének el az érintett vállalkozások, fizetnék a társasági adót vagy a személyi jövedelemadót, más szakemberek szerint viszont a bevételeik „elköltségelésével” a cégek eltitkolnák jövedelmük jelentős részét, újra beköszöntene a szinte átláthatatlan számlázási, számlavásárlási korszak.

MTI Gazdaság

A KDNP sem ért egyet az eva eltörlésével

Mintegy negyvenmilliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számításai szerint az a módosító indítvány, amelyet a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be alternatív megoldásként, az egyszerűsített vállalkozási adó választhatóságához.

Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg

Ellenzéki polgármesterjelölt lett az apa, akinek a fiát egy hitleres paródiavideó miatt hurcolták meg

Fizetés nélkül lépett le 600 liter dízellel

Fizetés nélkül lépett le 600 liter dízellel

Beismerő vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja

Beismerő vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor

Probléma merült fel Corvinus mögötti alapítvány bejegyzésekor