szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GDP-arányos államadósság 82 százalékra hízott a harmadik negyedévben a második negyedévi 76,7 százalékról - írja az MNB közleménye.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,4 százalékát tette ki. A finanszírozási képesség pozitív egyenlege elsősorban a 2011 első negyedévében elszámolt, magán-nyugdíjpénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer következtében alakult ki - áll a Magyar Nemzeti Bank friss jelentésében.

A tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP -4,2 százaléka volt az elmúlt egy évben.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011 harmadik negyedévének végén a GDP 82,0 százaléka volt (22 929 milliárd forint). Az idén eddig ez a legmagasabb GDP-arányos érték, 2009-ig visszatekintve pedig ennél csak 2009 első és 2010 második negyedévében volt nagyobb az adósság.

A bruttó adósság harmadik negyedévi növekedéséhez (1647 milliárd forint) a forint gyengüléséből származó átértékelődések és az új adósság nettó kibocsátását jelentő tranzakciók is számottevően hozzájárultak, körülbelül 65-35 százalékos arányban. Az államháztartás nettó tartozása (15 114 milliárd forint) a GDP 54,1 százalékát tette ki 2011 harmadik negyedévének végén.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -5,6 százalékát érte el. A háztartások által az államháztartásnak nyújtott, a magán-nyugdíjpénztári kilépések miatti tőketranszfert figyelmen kívül hagyva a háztartások nettó finanszírozási képessége az elmúlt egy évben a GDP 4,0 százaléka volt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!