Zentai Péter
Zentai Péter

Kudarcra ítélt elképzelés, illúziókergetés a kormány szándéka, hogy „biztosítást” kössön a Valutaalappal – állítja a hvg.hu-nak adott interjúban Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piacokra szakosodott fő elemzője. Szerinte a Magyarország körül felforrósodott levegő fő oka a kormány politikája, annak kiszámíthatatlansága. Az utóbbi idők egyik legnagyobb baklövésének tartja, hogy a kormány súlyos pénzeket fektetett a Molba.

hvg.hu: Ön tudja, mi történik a magyar kormány és az IMF között?

Timothy Ash: Ez a történet tipikusnak nevezhető. Az efféle kommunikációval is hozzájárult a magyar kormány ahhoz, hogy az országot kiszámíthatatlannak tartják a külföldi befektetők, és ennek nyomán elzárkóznak az új beruházásoktól, tőkét vonnak ki és nem vesznek magyar kötvényeket. Van persze sok más ok is, de ez is egy ok. Képtelenség, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormányuk között nincs tisztességes kommunikáció, hogy a jegybankot a jelek szerint nem vonták be a tárgyalások előkészítésébe, nem is informálták az egyébként nagy jelentőségű fejleményekről. Higgye el, ez rontja a jó hírek értékét.

hvg.hu: De ettől még jó hír a tárgyalások megkezdése?

T. A.: Persze, hogy az. Aki olvassa a magyar helyzetre vonatkozó okfejtéseimet, az tudja, szinte könyörögtem a magyar kormánynak, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az IMF-fel. Sajnos, csak későn ismerték fel ennek szükségességét, így most rosszabb körülmények között teszik meg ugyanazt, amit fél évvel, egy évvel ezelőtt sokkal jobb feltételek mentén megtehettek volna.

hvg.hu: Visszatérve első kérdésemhez: tudja-e, hogy mit akar az egyik és mit akar a másik oldal? Beszélt az IMF-es forrásaival?

T. A.: Nincsenek bennfentes információim, ha meg lennének, akkor pláne nem nyilatkoznék erről önnek. Viszont a csütörtökön kiadott hivatalos tárcaközlemény – még ha annak kissé komikus is a megszövegezése – elárulja, hogy a magyar kormány biztosítást (flexible credit line) akar kötni az IMF-fel. Ha ez sikerülne, akkor azt győzelemként adhatná el ország-világ előtt. Ilyen megállapodásért cserébe nincs előzetes feltétel, amelyet a biztosítottnak, ez esetben az érintett országnak teljesítenie kell. Korábban Lengyelország, Mexikó, Kolumbia élhetett ilyen lehetőséggel.

Timothy Ash szerint a magyar kormány eljátszotta hitelét
©

hvg.hu: Nekünk sikerülni fog?

T. A.: Ez vágyálom. Az IMF nem fog kötni ilyen megállapodást Magyarországgal, mert ahhoz országuk gazdasági-pénzügyi helyzete, államadósságának és költségvetési hiányának a GDP-hez viszonyított aránya nem megfelelő. Magyarország külföldi megítélése eleve romlott az elmúlt időben – éppenséggel annak a kormánynak a kiszámíthatatlansága miatt, amely most a jobb adósoknak járó kedvezményeket akarná igénybe venni. Reálisabb cél, hogy a kormányuk elérje a már szigorú feltételek teljesítéséhez kötött elővigyázatossági hitelkeretre (precautionary credit line) vonatkozó megállapodást. Ez esetben nagyon fegyelmezett és kiszámítható politikát kell folytatni, mert 1-2 éven belül nem hívható le IMF-pénz. Viszont stabilitást jelez a piacok felé. Nagyon nehéz helyzetbe lavírozta magát a magyar kormány, mert csak olyasmit alkudhat ki az IMF-fel, amire korábban azt mondta, hogy „ilyet mi nem csinálunk soha többé”.

hvg.hu: A megadás jele ez egy szabadságharc végén? Fel kell esetleg adni a válságadókat, le kell mondani a végtörlesztésről?

T. A.: Valószínűleg igen. De csak a magyarországi kommunikációban jelent ez valamiféle megadást. Józan gondolkodás alapján nyilván nincs itt szó semmiféle szabadságharcról. A piacok kiszámíthatóságot vártak az utóbbi hónapokban a kormánytól, és mivel ezt nem kapták meg, elfordultak a magyar állampapíroktól, a forinttól. Ezáltal csak romlott a gazdaság helyzete. Ezért nem a külföld a hibás. Azt gondolom, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban arra koncentrált, hogy legyenek bűnbakok, akikre mutogatni lehet. Az IMF-et kinevezték bűnbaknak – alaptalanul. Ez súlyos hiba volt és most meg kell fizetni egy az ország szempontjából buta kommunikációnak az árát.

hvg.hu: Az IMF-megállapodás nyomán erősödhet a forint, az állampírok hozama csökkenhet?

T. A.: A forint árfolyamának esése két-három héttel ezelőttig a nemzetközi piaci trendekkel volt összefüggésben. Ezt követően azonban megkezdődött a magyarországi okokkal magyarázható esés, amely zuhanásba csapott át. Ennek kellett bekövetkeznie, hogy a miniszterelnökük rászánja magát a fordulat megtételére. Minél szigorúbb, egyértelműbb az új IMF-megállapodás, annál jobban fog teljesíteni a forint. Szerintem az euróval szemben gyorsan visszaállhat a 300 forintos vagy annál is erősebb szintre. De csak rövid távon vagyok e tekintetben magabiztos. A következő hónapokat az európai bankok körüli óriási probléma határozza meg.

hvg.hu: El tudja képzelni, hogy a kelet-európai országok el kezdik államosítani – az európai banki krízis begyűrűződése ellenében – az akár külföldi tulajdonban lévő bankokat?

T. A.: Részleges államosítások igenis reálisak lehetnek. Ez esetben a piacok nem lesznek szükségszerűen negatívak, mert a befektetők megértik, hogy bankmentés az igazi cél.

hvg.hu: Más államosítások, például a Molban való magyar állami részvétel drasztikus megemelése?

T. A.: Ez számomra és minden külföldi elemző, befektető számára talány. Nem értem, miért volt erre szükség? Maga érti?

hvg.hu: Nemzeti érdekből, nemzetbiztonsági érdekből. Hogy az oroszok ne kontrollálhassák a nemzet energiaellátását, szólt a hivatalos magyarázat.

T. A.: Ezt az érvet „nem veszem be”. Az oroszok nem a Molon keresztül fogják, ha ugyan akarják, ellenőrizni a magyar energiaellátást. Nem szólva arról, hogy a miniszterelnökük nemzetközi figyelmet keltő módon közeledik Oroszországhoz. Miről beszélünk? A magyar nemzeti érdek – ha logikusan és az ország gazdasági stabilitása szempontjából vizsgáljuk a témát – az, hogy a pénzt, a „cash”-t benntartsuk a kasszában. Ilyen drámai helyzetekben egy állam nem részvényeket vásárol, hanem a nagyobb pénzeket tartalékolja, hogy ha kell tüzet tudjon oltani, és hogy – például most – jobb pozícióból tárgyalhasson a hitelezőkkel, konkrétan az IMF-fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI / hvg.hu Gazdaság

A kormány a matolcsyzmus útján halad tovább a Jobbik szerint

A Jobbik szerint a Fidesz-KDNP keddi frakcióülése után elhangzottakból pusztán az derül ki, hogy a kormány tovább halad a matolcsyzmus útján és a gazdaság élénkítése helyett továbbra is a megszorításokban hisz – reagált Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a miniszterelnök szóvivőjének keddi sajtótájékoztatójára.

MTI Itthon

Mesterházy: el kell felejteni a matolcsyzmust

Mesterházy Attila szerint el kell felejteni a matolcsyzmust és annak részét, az egykulcsos adót is; Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek távoznia kell a kormányból. Az MSZP politikai vitanapot kezdeményez a magyar gazdaság helyzetéről.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Orbán hetek óta számol a matolcsyzmus bukásával

Hetek óta lógott a levegőben a kormány gazdaságpolitikai fordulata. A kormánypártaik többsége azonban nem számított arra, hogy az IMF-et még hétfőn is ellenfélként emlegető Matolcsy György a Valutaalap segítségét fogja kérni. A hvg.hu információi szerint pár hete Orbán Viktor egy kormányülésen kifakadt, mondván, nem gondolta volna, hogy egy évvel az új irány meghirdetése után ugyanott tart majd kabinetje. Pedig a miniszterelnök már a nyáron is számolt a válság újabb hullámával.

Éjjel hajléktalanok használhatnak egy ausztrál parkolóházat

Éjjel hajléktalanok használhatnak egy ausztrál parkolóházat

Elszörnyedtek a kutatók, amikor meglátták, mennyi műanyag van Hawaii partjainál

Elszörnyedtek a kutatók, amikor meglátták, mennyi műanyag van Hawaii partjainál

Baranyi szerint politikai hibát követtek el az őt támogató pártok az alakuló ülés előtt

Baranyi szerint politikai hibát követtek el az őt támogató pártok az alakuló ülés előtt

A német autóóriások a szívükhöz kaptak a Tesla berlini terve miatt

A német autóóriások a szívükhöz kaptak a Tesla berlini terve miatt

Messze az állam költi a legtöbbet reklámra Magyarországon

Messze az állam költi a legtöbbet reklámra Magyarországon

A jövő héten tárgyalja az Alkotmánybíróság a lúgos orvos panaszát

A jövő héten tárgyalja az Alkotmánybíróság a lúgos orvos panaszát