szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

Több műemlék kastély vagyonkezelésbe adását tervezi az MNV Zrt. egy új kastélyprogramban. Eladásról nem lehet szó, mivel a műemlékek csak állami tulajdonban lehetnek - írja a pénteki Napi Gazdaság.

A lap szerint a kastélyprogram folytatásaként értékelhető, hogy az MNV Zrt. vagyonkezelésre hirdette meg az 1774 és 1778 között épült noszvaji de la Motte kastélyt, amelynek turisztikai hasznosításához az MNV becslései alapján nagyjából 800 millió - 1 milliárd forint értékű beruházásra lenne szükség. Az épület fenntartása most havonta 600-800 ezer forint kiadást jelent a vagyonkezelőnek.

A pályázat szerint a minimális évi vagyonkezelési díj kétmillió forint, amely mellé egy beruházási, megvalósíthatósági, illetve üzleti tervet is be kell nyújtania a jelentkezőnek.

Az MNV Zrt. portfóliójában hat-nyolc olyan kastély szerepel, amelyek hasonló hasznosítása várható egy kastélyprogramban – írják. A lap információi szerint országszerte összesen körülbelül 300 kastély található, nagy részük leromlott állapotban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!