szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német kancellár az euróövezeti országok hiteles "stabilitási uniójának" felállítása mellett érvelt a berlini szövetségi parlamentben tartott pénteki beszédében. Angela Merkel szerint az euróövezeti pénzügyi stabilitás biztosításához elengedhetetlenül szükséges egy "európai adósságfék" bevezetése, a deficitkorlátokat megszegő országok automatikus szankcionálása, valamint az európai intézmények hatáskörének bővítése, amelyek egyúttal az európai alapszerződés módosítását is feltételezik.

A kancellár üdvözölte párttársa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter javaslatát a nemzeti törlesztési alapok létrehozásáráról. Steffen Seibert kormányszóvivő megfontolásra érdemesnek nevezte a javaslatot, amely lehetővé tenné az államadósság transzparens, a piacok és a befektetők kétségeit eloszlató módon történő leépítését. Schäuble javasolta, hogy a tagországok államadóssága GDP-arányos 60 százaléka feletti részét törlesztési alapba különítsék el.

"Tartósan meg kell erősítenünk a gazdasági és pénzügyi unió fundamentumait" - fogalmazott a kancellár. Az európai szerződések módosítását szerinte nem lehet megkerülni. A 17 euróövezeti tagországnak szükség esetén úttörő szerepet kell felvállalnia, az Európai Unió kettészakítását euróövezeti és nem euróövezeti országokra azonban mindenképpen el kell kerülni - hangsúlyozta a kancellár.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfői párizsi megbeszélésükön fektetik le a valutaunió megreformálásának alapelveit. Céljuk a 17 tagú euróövezet "stabilitási uniójának" létrehozása a "deficitbűnösök" szigorú szankcionálásával és az egyes országok költségvetése feletti ellenőrzés szigorításával, az uniós szerződések ehhez szükséges módosítása révén.

©

A német kancellár és a francia elnök eltérő nézeteket vall az európai intézményrendszer, az Európai Központi Bank (EKB) szerepéről, az euróövezeti közös kötvényekről, valamint a válságkezelési intézkedések ütemezéséről.

Brüsszel "nagyon fontos beszédként" méltatta a német kancellár politikai nyilatkozatát. A piacok is kedvezően reagáltak a beszédre, a perifériális kötvényhozamok csökkentek, az euró árfolyama emelkedett. Az adósságválság rendezésével szembeni bizalom erősödése a német részvénypiacokon is éreztette hatását, az árfolyamok pénteken emelkedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A biztonságért a szabadságot adják a megfilmesített Szép új világban

A biztonságért a szabadságot adják a megfilmesített Szép új világban

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

Végignézte az internetre feltöltött macskás képeket a mesterséges intelligencia, már sajátokat is készít

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában

A környezet is megsínyli, hogy fennakadt az Ever Given a Szuezi-csatornában