szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, AAA besorolású Németország és Franciaország hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor's. Az eurózóna 17 tagállama közül most csak a már leminősített Görögországot és a már figyelőlistás Ciprust hagyta ki az S&P.

A világ legnagyobb hitelminősítője az amerikai tőzsdezárások után, hétfőn késő este Londonban közölte: véleménye szerint "a rendszerszintű stressz" az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésére lefelé ható nyomást gyakorol.

A Standard & Poor's közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi. A hitelminősítő szerint - ha a cég illetékes országbesorolási részlegei úgy döntenek, hogy ez indokolt - Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak.

Ha ez bekövetkezik, a valutaunióban nem maradna egyetlen AAA adósosztályzatú tagállam sem.

A Standard & Poor's a nyáron a világ legnagyobb gazdaságát, az Egyesült Államokat is megfosztotta az elit AAA besorolástól, AA pluszra rontva a hosszú távú amerikai államadós-besorolást. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta ezt a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az S&P a rontott amerikai osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
Hétfő este a hitelminősítő közölte, hogy Ciprus hosszú távú besorolásait az eddigiekhez hasonlóan továbbra is negatív figyelőlistán tartja, és most a rövid futamidejű szuverén ciprusi kötelezettségek osztályzatát is hasonló megfigyelés alá vette.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a cég, mert a görög CC besorolás egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi". A negatív kihatású felülvizsgálat ugyanakkor érinti a három közép-kelet-európai eurótagállamot, Szlovákiát, Szlovéniát és Észtországot.

A Standard & Poor's szerint a felülvizsgálatok indoklásában általa említett rendszerszintű stresszhatások több, egymással kapcsolatban álló tényezőből erednek. Ezek közé tartozik az euróövezeti hitelkondíciók egyre feszesebbé válása, mind nagyobb számú valutaunióbeli államadós - köztük több, jelenleg AAA osztályzattal ellátott eurógazdaság - kockázati felárainak "markáns" emelkedése, valamint a folytatódó nézeteltérés az európai döntéshozók között arról, hogy rövid távon miként kellene kezelni a piaci bizalmi válságot és hosszabb távon hogyan lehetne elérni a nagyobb mértékű gazdasági, pénzügyi és költségvetési konvergenciát az euróövezeti tagállamok között.

Az AAA besorolású Ausztria esetében az S&P külön kiemelte, hogy jóllehet az osztrák bankok hazai hitelkihelyezéseiket teljes mértékben, közép- és kelet-európai tevékenységüket pedig nagy részben betétgyűjtésből refinanszírozzák, ami enyhíti a likviditási kockázatokat, azonban az osztrák pénzintézetek értékpapír- és kölcsönportfólióinak gyengülő eszközminősége - ami "különösen a közép- és kelet-európai érdekeltségekre" jellemző - növelheti annak rizikóját, hogy végül az osztrák kormány pótlólagos tőkeinjekciójára vagy egyéb beavatkozására lesz szükség.

A Standard & Poor's az euróövezeti stressztényezők között említette emellett a valutaunió kiterjedt térségeiben felhalmozódott magas állami és háztartási adósságtömeget, és azt, hogy a cég véleménye szerint növekszik annak a kockázata, hogy az euróövezet egésze recesszióba süllyed 2012-ben.

Az S&P közölte: jelenleg Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban várja a GDP-érték jövő évi visszaesését, de most már 40 százalékos esélyt ad arra is, hogy az egész valutaunióban csökken a gazdasági teljesítmény 2012-ben.

Más nagy londoni házak már jó ideje gyakorlatilag biztosra veszik a jövő évi euróövezeti recessziót. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik.

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege átfogó új prognózisában - a súlyosbodó szuverén adósságválság miatt - az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését. A ház szerint a valutauniós recesszió valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

Vannak olyan londoni házak is, amelyek két teljes évi recessziót jósolnak a valutaunióban.

A City egyik legnagyobb pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében közölte: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést vár. A ház szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű euróövezeti teljesítménycsökkenést jelentene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!