szerző:
vezess.hu
Tetszett a cikk?

November 20-ig mindössze 1364-an legalizálták itthon féláron a kocsijukat, amivel 252,5 millió forintot fizettek be az államkasszába – írja a vezess.hu a Nemzeti Adó és Vámhatóság tájékoztatása alapján. Július 15-től év végéig legalizálhatják autójukat a regisztrációs adó felének befizetésével azok, akik korábban külföldi rendszámmal közlekedtek itthon, hogy ne kelljen leróniuk ezt a terhet.

Sokan szlovák vagy német rendszámmal közlekedtek itthon, így kerülték ki a jellemzően milliós regisztrációs adót. A kormány nyáron jelentette be a legalizálási lehetőséget, amely egyesek szerint jogtalan előny nyújtását jelentette, ráadásul az itthoni adószabályokat kijátszók alig éltek ezzel.

Azt nem tudni, pontosan hány külföldi rendszámos autót használnak itthon. Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke korábban úgy saccolta, hogy körülbelül évi háromezer frissen vásárolt, főként prémium kategóriás autó után kerülhették ki az adófizetést a tulajdonosok ilyen módon.

A regisztrációs adót a 2004-es uniós csatlakozás után vezették be itthon, a külföldi rendszámos autók száma a fenti becslésből kiindulva 2011-re elérhette a 25-30 ezer autót. Erdélyi Péter számításai szerint minden egyes évben akár tízmilliárdos adóbevétel-kiesést okozhatott a költségvetésnek a regadó elkerülése – olvasható a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
72 ingatlant ad el Budapest, milliárdos bevételt vár

72 ingatlant ad el Budapest, milliárdos bevételt vár

Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Eddig nem publikált adatra kérdezett rá Szél Bernadett, Rétváritól megkapta, hogy a baloldalra nem lehet számítani

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét